Am avut deosebita placere să-l cunosc pe artistul fotograf  Marian Schmidt, în atelierul său de la Şcoala de Fotografie din Varşovia, Polonia, joi 10 noiembrie 2011. Mi-a prezentat o parte din proiectele sale si am avut ocazia sa vad o serie de fotografii originale, însoţite de poveşti interesante din diferitele călătorii.

wsfoto.art.pl

Marian Schmidt (n. 1945) este un fotograf polonez şi fondator al curentului de fotografie umanistă în Polonia. Marian Schmidt a trait  în SUA şi în Franţa, unde a lucrat pentru agenţiile de fotografie Black Star şi Rapho. El locuieste acum în Polonia. Marian Schmidt este  lector si director al Şcolii de Fotografie din Varşovia. De asemenea,  a predat la Academia de Arte Frumoase din Poznań şi la Şcoala Naţională de Film din Łódź.

Este considerat alături de Henri Cartier-Bresson, ca fiind un maestru al compoziţiei imaginii. El crede că în fotografie cel mai important  este conţinutul vizual poetic şi transcendenţa, de aici şi admiraţia pentru Edouard Boubat şi Caponigro Paul.
Născut în Żyardów, Polonia,  a petrecut copilăria în Venezuela la Caracas. A urmat studiile de  matematică în Statele Unite, la Universitatea Berkeley din California şi mai târziu, la Universitatea Brandeis, unde a obtinut titlul de doctor, în 1969. A renunţat la cariera academică şi de cercetare pentru a se consacra fotografie si filmului.

A studiat, de asemenea, fenomenologia muzicii cu dirijorul Sergiu Celibidache în Franţa, în anii 1980.
El consideră că dezvoltarea spirituala si un mod de a vedea pură, fără interferenţe intelectuale, sunt esenţiale pentru ca un fotograf să-şi exprime viziunea poetica. Schmidt  recunoaşte ca mentori pe  Jiddu Krishnamurti şi Hermann Hesse, careau avut cea mai mare influenta asupra vietii sale si a muncii de creaţie.
Marian Schmidt este autorul a trei cărţi: “Hommes de ştiinţă”, Ed. Hermann, Paris, 1990; “Marian Schmidt” (introducerea de către Edouard Boubat), Cercle d’art, Paris, 1994; “conversaţii neobişnuite cu Tatăl Jan Twardowski”, Prószyński i s-ka, Varşovia 2000.
Marian Schmidt a avut peste şaizeci de expozitii fotografice de prestigiu in New York, Paris, Berlin, Londra, Tokyo, Zurich, Charleroi, Veneţia, Solms, Dresda, Fort-de-France, Knokke-Heist, Varşovia, Cracovia, Gdańsk, Poznań, Szczecin, Katowice, Bielsko-Biała şi în oraşul său natal de Żyardów. Fotografiile lui sunt în colecţiile muzeelor, instituţii şi colecţionari privaţi, în Belgia, Franţa, Germania, Islanda, Italia, Mexic, Polonia, Elveţia şi Statele Unite ale Americii.

Marian Schmidt Humanist Photographer

Iceland 2011 Teaser by Arthur Schmidt

Marian Schmidt: Warsztat mistrzowski portretu

fotografii din colectia personala  Marian Schmidt