Miercuri, 2 noiembrie 2011, Centrul Cultural ArtSociety a lansat oficial cel mai mare proiect expoziţional de artă contemporană românească îndrăznit în România ultimelor două decenii: X20 – o radiografie a artei românești după 1989, care se va concretiza printr-o expoziţie întinsă pe 2 km şi prima carte cuprinzătoare despre arta ultimilor 20 de ani.
Evenimentul a început cu o conferință de presă pe tema lansării proiectului X20 și a conţinutului, provocărilor şi riscurilor unui astfel de demers. Pe parcursul conferinței au luat cuvântul curatorii Liviana Dan, Erwin Kessler şi Adrian Guţă, precum şi Manuela Plăpcianu și Alexandru Bâldea, membrii fondatori ArtSociety şi iniţiatori al proiectului X20, care au oferit o perspectivă asupra motivelor care au generat acest proiect, în urmă cu aproape doi ani, precum şi a eforturilor de documentare şi organizare pe care le-a presupus până în acest punct.
Cocktailului privat al iubitorilor de artă contemporană, un eveniment conceput pentru susținătorii artei contemporane românești, a avut-o ca amfitrioană pe Mihaela Rădulescu, la rândul său unul dintre cei mai activi promotori ai proiectului X20. Invitații serii, personalităţi ale mediului de afaceri şi politic, s-au lăsat convinşi de cuvântările curatorilor în legătură cu prestigiul asocierii cu cea mai curajoasă iniţiativă românească pentru artele vizuale. Efectul cel mai puternic a fost produs însă de discursul ţinut de Andrei Pleşu. Acesta a subliniat importanţa sprijinirii culturii, pe care o consideră unica valoare naţională autentică, amintindu-le celor prezenţi că, în România, finanţarea proiectelor culturale este cea mai ieftină şi eficace alternativă de investiţie de viitor.
Invitaţii au fost îndemnaţi apoi de Mihaela Rădulescu şi Andrei Pleşu să răsfoiască prototipul de catalog X20 şi să semneze paginile artiştilor preferați, în semn de susținere morală și logistică întru participarea la expoziția retrospectivă a contemporanei românești. La finalul serii, catalogul purta peste 60 de semnături, reprezentând asumări din partea unora dintre cei mai de succes antreprenori din România, pentru viitorul artei contemporane. Până la concretizarea expoziției, programată a avea loc în mai-iunie 2012, propunerea rămâne deschisă pentru toți cei ce vor să contribuie la scrierea istoriei artei contemporane românești.
Parteneri ai proiectului: Institutul Cultural Român, ROMEXPO, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Muzeul Naţional Brukenthal, Camera de Comerţ şi Industrie a României, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti.
Recent Comments