Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează în anul 2011 programul România plurală, care îşi propune să pună în valoare diversitatea etnoculturală a României, privită ca sursă de creativitate, dar şi experienţa gestionării acestei pluralităţi etnice, lingvistice, confesionale.

Al doilea eveniment din cadrul acestui program, dedicat minorităţii germane din România, a fost  organizat de ICR-Varşovia în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac, Institutul Goethe şi Editura Czarne, în data de 9 noiembrie 2011, la ora 18.00, la Varşovia, la sediul Forumului Cultural Austriac (str. Próżna 8).

Invitatii  acestui eveniment au fost  scriitorul, Eginald Schlattner, si fotograful Lucian Muntean.
Eginal Schlattner  a prezentat minoritatea germană din România si a purtat o discuţie cu publicul polonez. Discuţia a fost utmata de un montaj fotografic realizat de Lucian Muntean la întâlnirile saşilor de  la Biertan şi Viscri şi de proiecţia filmului Cocoşul decapitat, în  regia lui Radu Gabrea.
Gazdele evenimentului au fost d-na Ulla Krauss-Nussbaumer director al Forumului Cultural Austriac Varsovia si d-na Sabra Daici director Institutului Cultural Roman din Varsovia si Excelenta Sa Ambasadorul Austriei in Polonia, Herbert Krauss.
Institutul Cultural Roman a finantat cheltuielile de transport si cazare a artistilor invitati.
Echipa ICR Varsovia au avut o implicare exemplara in organizarea acestui eveniment. Multumesc inca odata si pe  aceasta cale.
Sabra Daici – director
Maria Minerva Roşca – referent principal relaţii
Olimpia Barchańska – referent principal relaţii
Monica Voitovici – director adjunct
si Daniel Sur – ICR Bucuresti, Directia Generala Institute Culturale Romanesti din Strainatate
Biertan
Întâlnirea saşilor de la Biertan, septembrie 2009
http://www.lucianmuntean.ro/fotoreportaj/97/Biertan.htm
Saşii au venit în Transilvania pe la 1200. Au întemeiat sate şi oraşe fortificate, precum Sibiu, Sighişoara, Mediaş. Tradiţiile, cultura şi seriozitatea le-au conferit un statut demn, fiind priviţi cu mult respect. La sfârşitul anilor 1980, dar mai ales imediat dupa 1990, tot mai mulţi saşi transilvăneni au plecat în Germania cu speranţa unei vieţi mai prospere, lăsând în urma lor localitaţi aproape pustii… O parte din ei se mai intorc, în fiecare toamnă, în localitatea Biertan din judeţul Sibiu, unde are loc “Întâlnire anuală a saşilor de pretutindeni”, o sărbătoare în care se repun în scena o parte din tradiţii si obiceiuri.

 

VISCRI
http://www.lucianmuntean.ro/fotoreportaj/103/Viscri.htm
Localitatea Viscri este una dintre cele mai vechi asezări a saşilor transilvăneni, datând de la 1185. “Până în 1990 la Viscri erau 400 de saşi. După plecarea în Germania au mai rămas numai 25 de suflete, toţi bătrâni şi fără vlagă, neputincioşi şi bolnavi.” spune Sara Doots.

 
Evenimentul a fost moderat de Iwona Smołka.