Les Toujours Cachées “Despre cele încă ascunse”

Pe parcursul câtorva ani, curiozitatea m-a împins să trag cu ochiul la multe lucruri interzise, sau cel puţin care nu m-au poftit dinadins să privesc înspre ele. Însă nu numai că am privit, ca să le descopăr, ci am şi îndrăznit să şi declanşez.

Pe unele lucruri le-am surprins aşa cum sunt ele în intimitatea lor, altele aveau o poveste atat de nesemnificativă că probabil nimeni altcineva nu a avut timp să o afle. S-au aşezat în faţa obiectivului meu imagini care descriau situaţii adevărate, din spatele unor uşi, ale unor porţi sau ale unor ziduri. Astfel prezenţa unor jucării sau a unor leagăne îmi povestea despre existenţa unor copii pe care nu am apucat sa îi văd, cuşca unui căţel îmi spunea numele şi rasa lui, şi nişte trunchiuri de copac legate în mănunchiuri mă trimiteau cu gândul la strânsul fânului în căpiţe.

Am căutat, prin găuri de chei, să văd ce se petrece dincolo, un “dincolo” mereu fascinant  pentru că este ascuns. Mi-a facut plăcere să interpretez ceea ce vedeam astfel încât să leg o poveste, sau să inventez una. Imaginile surprinse mi-au spus mai mult despre oamenii care locuiau “dincolo” decât ar fi putut ei să rostească. Au dovedit o clipă din viaţa cotidiană, “in actu”, un moment de răgaz pe care nu l-aş fi surprins altfel decât spionând.

Fotografiile cuprind imagini furate din diverse oraşe ca Braşov şi Cluj, din sate din România, precum şi din oraşul francez Concarneau.
Fie că este vorba despre o grădină, sau despre orizontul liniar pe care îl formează oceanul, am încercat cu fiecare ocazie sa redau, cât se poate, din gestul privirii pe ascuns, incluzând în cadru şi obstacolul care statea între mine şi peisajul vizat. Am strâns astfel o colecţie de poveşti rostite în şoaptă, pe care le redau cu plăcere celor curioşi ca şi mine.

Aş putea să divulg locaţiile unde am surprins aceste imagini, dar atunci ele n-ar mai rămâne ascunse, aşa cum le-am găsit eu, astfel prefer să nu o fac. În schimb aş putea să las o invitaţie în poştele câtorva case care au participat, fără să ştie, la expoziţia mea. Ar fi frumos dacă măcar o singură persoană şi-ar recunoaşte grădina şi ar vedea ceva în plus faţă de ce este obişnuit să vadă în fiecare zi.

Laura Cristina Stroie

Educatie:

– Masterat in Fotografie (2 ani), promotia 2009, Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca

– Bursa de studiu (1 an) la Ecole Supérieure des Beaux-Arts de Cornouaille, Franta

– Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca, sectia Fotografie-Video-Imagine Digitala, promotia 2007

Activitate artistica:

Comorile Quimperului”, expozitie personala in cafeneaua Quo Vadis, Cluj, octombrie 2010

„100 de zambete”, Casa de Cultura a Studentilor, octombrie 2009

„Expoziţia masteranzilor UAD”, Expo Transilvania, Cluj, iulie 2009

Drumul spre Perfectiune”, curator Feleki Karoly, Galeria Nova, Iulius Mall, iunie-august 2009

„reGeneration”, Musée de l’Elysée, Elvetia 2009

„Deplacement”, Universite des Beaux Artes Quimper, mai 2009

– workshop in cadrul reuniunii MAPS (Master of Art in Public Sphere), sustinuta in iunie 2009, la Ecole Superieure des Beaux Arts, Quimper, Franta

“Viva la Vida Loca” colaborare cu trupa de teatru sub coregrafia profesorului Michael Buckley, Espace culturel 4 martie 2009

Contact

– Telefon 0754.816.973, 0747.029.997ccc

– Mail : [email protected]