Anaid Art Gallery – prezintă „De vorbă cu… Alexandra Semenova / Let’s talk about… Art”
Despre Bienala Internaţională de Artă Contemporană organizată de Muzeul de Artă Contemporană din Krasnoyarsk, Siberia, Rusia
Anaid Art Gallery vă aşteaptă marţi, 8 noiembrie 2011, la ora 19:30 la o prezentare susţinută de Alexandra Semenova despre Bienala Internaţională de Artă Contemporană organizată de Muzeul de artă contemporană din Krasnoyarsk, Siberia, Rusia în cadrul seriei de discuţii „De vorbă cu… / Let’s talk about… Art”.
Alexandra Semenova este istoric de artă, doctorand şi curator şef al departamentului de artă contemporană al Muzeului de Artă Contemporană din Krasnoyarsk, Siberia, Rusia. Totodată, Alexandra Semenova este cea care coordonează bienala şi proiectele destinate spaţiului public din cadrul acesteia. Alexandra Semenova este câştigătoarea unui stagiu în cadrul programului european EUNIC, de a cerceta timp de două luni de zile mediul artistic românesc. În perioada 1 octombrie – 30 noiembrie Alexandra Semenova va cunoaşte artişti, va vizita muzee şi galerii intrând în contact atât cu creatori, cât şi cu cei care promovează arta contemporană românească. Întreaga cercetare a Alexandrei Semenova în România a fost susţinută de Institutul Cultural Român din Bucureşti, România prin programul EUNIC.
Muzeul de Artă Contemporană din Krasnoyarsk, Siberia, Rusia a luat naştere în 1991, în urma transformării ultimului muzeu din Rusia destinat lui Lenin. Muzeul de Artă Contemporană din Krasnoyarsk, Rusia organizează cea mai veche Bienala Internaţională de Artă Contemporană din Rusia, începând din 1995. Premii obţinute de Muzeul de Artă Contemporană din Krasnoyarsk: 1998 – premiul pentru tranziţie al Consiliului European „Pentru contribuţia la dezvoltarea ideii europene”; 2009 – premiul de stat pentru arta contemporană „Innovation”. www.mira1.ru
Alexandra Semenova va susţine prelegerea în limba engleză şi va încerca să răspundă atât unor întrebări generale despre mediul artistic din Rusia, cât şi la întrebări specifice ce privesc direct bienala şi muzeul din Krasnoyarsk, Siberia.
În ce fel există şi cum se dezvoltă arta contemporană din Rusia? În ce fel tendinţele locale şi globale sunt corelate în sfera artei contemporane? Există cumva graniţe geografice pentru dezvoltarea artei contemporane?
Cum poate un artist sa realizeze proiecte, mai degrabă, fantastice, uimitoare şi uneori costisitoare în societatea de azi? De ce şi cum poate participa un artist la bienala internaţională de artă contemporană din Krasnoyarsk, Siberia?
Prezentarea se va adresa artiştilor profesionişti, tinerilor artişti, criticilor de artă, curatorilor, managerilor de artă, studenţilor şi publicului larg interesat de arta contemporană.
Arta contemporană din Rusia cunoaşte astăzi o dezvoltare semnificativă: preşedintele se întâlneşte cu artiştii, curatorii, criticii de artă şi directorii de instituţii dedicate artei contemporane; cunoscuţi curatori străini sunt invitaţi să organizeze evenimente de artă contemporană în Moscova şi Rusia; de asemenea, există câteva fundaţii care susţin şi finanţează evenimentele de artă contemporană. Câteodată, situaţia în sine poate părea destul de ciudată: grupuri de artă („War”) pot fi închise şi în acelaşi timp pot câştiga premii pentru arta contemporană.
Astăzi, există în Rusia o mulţime de instituţii dedicate artei contemporane: Reţeaua de Stat a Artei Contemporane din întreaga Rusie, Centrul de Artă Contemporană Winzavod din Moscova, Centrul de Cultură Contemporană „Garaj” din Moscova, Muzeul de Artă Modernă din Moscova, Muzeul de Artă Multimedia din Moscova etc.
Însă arta contemporană din Rusia nu se dezvoltă doar în capitale (Moscova şi Sankt-Petersburg), ci şi în alte oraşe din întreaga Rusie. De asemenea, putem spune că atunci când capitalele încearcă să dezvolte arta contemporană potrivit brandurilor europene, oraşele din provincie folosesc limbajul artei contemporane pentru a crea branduri locale. Potrivit unor analişti, viitorul artei contemporane din Rusia aparţine brandurilor locale. Cel mai cunoscut exemplu: este Muzeul de Artă Contemporană din Perm – provincie a Rusiei, deschis de proprietarul unei galerii de succes. De asemenea, faimoşi curatori ruşi au organizat şi au început să promoveze noi evenimente interesante – Bienala Industrială de Artă Contemporană Ural, Yekaterinburg.
Alexandra Semenova va explica pe larg conceptul de înfiinţare al muzeului, proiectele acestuia şi sistemul de operare. Principala parte a prezentării va fi dedicată Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană a muzeului din Krasnoyarsk: istoricul bienalei, conceptul şi sistemul de operare. Prezentarea va face referire la ultimele trei bienale ce au avut ca punct de plecare raportarea la Siberia: bienala a VII – a „Design of Siberia”, bienala a VIII – a – „Expanse” şi cea de-a IX – a, „In the depth”. www.biennale.ru
Scopul prezentării este acela de a deschide o poartă de dialog între artiştii şi curatorii din România privind ideea participării şi a implicării acestora în viitoarele bienale internaţionale de artă contemporană din Krasnoyarsk, Siberia. Totodată se urmăreşte şi înţelegerea posibilelor modalităţi de colaborare între România şi Rusia în ce priveşte proiectele comune de artă contemporană.
Prezentarea va fi însoţită de materiale vizuale: fotografii, filme.
Din Krasnoiarsk la București, pe firul artei contemporane
Întâlniri cu Alexandra Semenova, curatoare din Siberia rezidentă la Anaid Art Gallery
Institutul Cultural Român, Anaid Art Gallery și Universitatea Națională de Arte din București organizează în lunile octombrie – noiembrie 2011, în cadrul programului Russian – European Curatorial Exchange 2011 derulat de rețeaua EUNIC, rezidența curatoarei Alexandra Semenova în România. Rezidența îi oferă curatoarei din Rusia prilejul de a se întâlni cu artiști români și de a se familiariza cu specificul artelor vizuale contemporane din România. Alexandra Semenova susține, pe durata rezidenței, o serie de prezentări și va organiza o expoziție cu lucrările unor tineri artiști ruși.
Marți, 8 noiembrie 2011, de la ora 19.30, la Anaid Art Gallery (str. Slobozia 34), curatoarea Alexandra Semenova va susține o prezentare cu tema International Krasnoyarsk museum biennale of contemporary art. Pornind de la Bienala internațională de artă contemporană de la Krasnoiarsk, manifestare pe care o coordonează, Alexandra Semenova va vorbi despre situația artei contemporane din Rusia, interacțiunea dintre tendințele locale și cele globale în lumea artei contemporane și despre relația dintre granițele geografice și evoluțiile artistice actuale. Printre temele abordate vor figura și modurile în care un artist contemporan își poate transpune în realitate ideile originale, surprinzătoare și, uneori, costisitoare. Curatoarea va oferi, de asemenea, detalii despre modul în care artiștii români pot participa la Bienala de la Krasnoiask și despre ce i-ar putea motiva în acest demers.
În peisajul artelor din Rusia de astăzi există, conform descrierii oferite de Ana Semenova, și situații paradoxale: „Arta contemporană din Rusia se dezvoltă, în prezent, destul de bine: președintele se întâlnește cu artiști, curatori, critici de artă și directori ai instituțiilor de artă contemporană; curatori străini faimoși sunt invitați să organizeze evenimente de artă contemporană la Moscova și în restul Rusiei; există fundații care sprijină și finanțează evenimente de artă contemporană. Uneori, lucrurile arată straniu: grupuri artistice (precum «Voina» [Război]) pot fi întemnițate și, în același timp, să primească un premiu de stat pentru artă contemporană (…)“
În intervalul 14-25 noiembrie, Alexandra Semenova va prezenta la Universitatea Națională de Arte din București, în cadrul cursurilor de muzeografie, Muzeul de Artă Contemporană din Krasnoiarsk și modul în care acesta s-a transformat din muzeu dedicat cultului lui Lenin într-o instituție care susține arta contemporană.
Joi, 24 noiembrie 2011, de la ora 19.30, la Anaid Art Gallery va avea loc vernisajul expoziției pregătite de Alexandra Semenova în cadrul rezidenței sale în România: Siberia – The Place To Hide Away.
Alexandra Semenova, doctor în filosofie, conduce departamentul curatorial al Muzeului de Artă Contemporană din Krasnoiarsk. Absolventă a Departamentului de artă și cultură al Universității Federale Siberiene în 2006, Alexandra Semenova s-a remarcat atât prin proiectele curatoriate, cât și prin activitatea publicistică. În 2010 a fost distinsă cu premiul pentru critică de artă acordat de Fundația Mihail Prohorov. Bienala internațională de artă contemporană de la Krasnoiarsk, organizată pentru prima oară în 1995, este cea mai veche manifestare de profil din Rusia.
În cadrul programului EUNIC Russian – European Curatorial Exchange 2011, în paralel cu rezidența din România, se desfășoară rezidențe curatoriale în Austria, Franța Germania, Marea Britanie și Suedia. Proiectele aflate acum în desfășurare vor fi reunite într-o expoziție la Moscova, în 2012.
Prin programul RUSSIAN – EUROPEAN CURATORIAL EXCHANGE 2011, EUNIC își propune să susțină tânăra generație de curatori implicată în dezvoltarea și modernizarea centrelor expoziționale, bienalelor și instituțiilor artistice din Rusia. Alături de dimensiunea formativă, programul prilejuiește contacte ale curatorilor și instituțiilor de profil din Rusia cu potențiali parteneri din ţările Uniunii Europene.
Informații suplimentare:
Alexandra SEMENOVA
Data şi locul naşterii:
4 ianuarie 1985, Krasnoyarsk, Rusia
Educaţie:
2010: Programul pentru managerii de artă „Art leadership fellows”, CEC Artslink, New-York;
2009: Doctorand Filozofia ştiinţei;
2008: Stagiu „Renaissance art in Florence”, Institutul Britanic al Florenţei;
2007: Jurnalist în domeniile artei şi culturii, Institutul „ProArte” , Sankt-Petersburg;
2006: Critic de artă, Universitatea Ferderală din Siberia;
Slujbe:
2011 – prez.: Jurnalist al publicaţiei „Russian journal”, ediţia online;
2009 – prez.: Jurnalist al publicaţiei „Siberian forum. Intellectual dialog”;
2006 – prez.: Şef al departamentului curatorial a Centrului Muzeal Krasnoyarsk (Muzeul de Artă Contemporană);
2006 – prez.: Profesor departamentul Artă şi Cultură, Universitatea Federală din Siberia;
2003-2006: Departamentul rus de Arte Plastice, Siberia;
Art-management practice:
2010: Coordonator al proiectului German-rus „VOTH” din Krasnoyarsk;
2009: „Destroyed house in Krasnoyarsk” – instalaţie de artistul olandez Marjan Teeuwen;
2008: „Epicentrum” – lucrării de artă publică a grupului olandez „Observatorium”;
2007: „Intitled” – lucrări de artă publică în Krasnoyarsk ale artistului sloven Matej Andraz Vogrinchich;
Practică curatorială:
2011: Coordonator al Bienalei a IX- a a Muzeului Krasnoyarsk „In the depth”, curator al programului de artă publică al bienalei;
2011: Expoziţiile „Art from Machine”, „Expanse’s stations”, „New sencerity”, proiectul de artă publică „Genius loci” în cadrul proiectului regional Krasnoyarsk;
2010: Sesiunea de artă 2011 „I don’t want to be spaceman” (expoziţia şi competiţia dedicată tinerilor artişti);
2009: Expoziţie de artă video „Red hills”, Centrul Muzeal Krasnoyarsk;
2009: Şcoala de vară a bienalei ( expoziţia şi procesul educaţional dedicate tinerilor artişti la Bienala Muzeului Krasnoyarsk);
Grants:
2008: Proiectul de artă „Children’s design” (Fundaţia Mikhail Prokhorov);
Premii:
2010: Premiul pentru competiţia dintre criticii de artă a Fundaţiei Mikhail Prokhorov pentru cele mai bune articole în serie;
2010: Top în toate competiţiile dedicate criticilor de artă printe tinerii oameni de ştiinţă (comunitatea ştinţifico-educaţională de studii culturale).
Recent Comments