Proiect inițiat de În luna noiembrie Make a Point redă Pantelimonului Memoria cartierului Ce însemna înainte viața în cartierele bucureştene şi cum mai este ea astăzi pentru locuitorii săi? Încearcă să răspundă o expoziție inedită, deschisă într‐o hală din incinta Postăvăriei Române, la inițiativa unei asociații care îşi spune punctul de vedere în Pantelimon.

Joi, 3 noiembrie
, începând cu ora 19.00 la Make a Point are loc deschiderea expoziției documentare Memoria cartierului. Aceasta propune vizitatorilor – locuitori ai Pantelimonului sau nu – să descopere și să se regăsească în diversele moduri de petrecere a timpului liber alese de bucureșteanul de rând de‐a lungul secolelor.

Ca într‐un joc de oglinzi, practicile cotidiene de relaxare se relevă treptat din relatările istoricilor, fotografiile interbelice sau mărturiile orale ale bucureștenilor din anii ‘80 (culese cu sprijinul Muzeului Țăranului Român).
Într‐un cadru familiar, vizitatorii au ocazia să (re)descopere vechiul Pantelimon prin imaginile de colecție ce aparțin Arhivei Televiziunii Române sau să investigheze transformările peisajului urban al cartierului prin seria de fotografii Atunci & Acum realizate de Dan Vartanian (1974‐1976) și Florin Ciorîcă (2011).

La invitația Doinei Vella, din partea Pro.do.mo, călătoria continuă cu o scurtă incursiune istorică, dar și vizuală în patrimoniul construit al cartierului și vecinătăților sale; vizitatorul are apoi prilejul să intre în jocul de patrimoniu Habitat, creat de Odaia Creativă pentru a‐i familiariza pe locuitori cu tensiunea specifică dintre vechi și nou.

Printr‐o serie de planșe urbanistice, Urban 2020 (re)aduce privitorii în prezent și‐i pune față în față cu starea de fapt a spațiilor de recreere din Pantelimon. Vizita se încheie prin fotografiile recente ale lui Franek Strzeszewski, Raluca Ionescu și Vlad Cătună ce aduc o perspectivă diferită asupra unora dintre aspectele cotidiene ale cartierului.

Colecția de memorii asupra periferiei va fi însă întregită de vizitatorul care, prin fotografii sau obiecte personale, este invitat să‐și lase amprenta asupra unei imagini subiective și în permanentă reconstrucție a propriului cartier.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 3‐30 noiembrie, de joi până sâmbătă, între orele 17.00‐20.00. Make a Point se află pe Şos. Morarilor nr.1, în incinta fabricii Postăvăria Română, intrarea de lângă turnul de apă. Pe site‐ul www.makeapoint.ro se găsesc mai multe îndrumări.

Proiect inițiat de Memoria cartierului se înscrie în seria de activități alternative de petrecere a timpului liber în Pantelimon propuse de Make a Point prin proiectul Mă numesc Cartier (august‐decembrie
2011).

Proiectul este realizat cu sprijinul programului Tineret în Acțiune (www.tinact.ro) și al Administrației Fondului Cultural Național (www.afcn.ro).
Co‐producător: Arhiva TVR
Parteneri: Postăvăria Română, MȚR, Asociația Pro.do.mo, Asociația Urban 2020, Asociația Odaia Creativă
Parteneri media: Bucureștii vechi și noi, Igloo, BeWhere

Asociația Culturală Make a Point aduce cultura mai aproape de oameni. Geografic vorbind. Ca inițiativă de regenerare şi reconversie urbană, scopul său este de a organiza activități culturale şi artistice la periferie şi de a oferi spațiu de expunere pentru mesajele creatorilor contemporani. Make a Point îşi orientează atenția spre cartierul Pantelimon, o zonă lipsita de o infrastructura publică pentru activități de recreere, culturale sau artistice. În spațiul reamenajat al unei hale industriale din fosta Postăvarie Română, organizația pune în practică un concept de tip „bucătărie americană”: o platformă complet funcțională deschisă colaborării cu tineri care vor să‐şi pună în practică ideile şi proiectele cu potențial.
Pentru informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați:

Alma Cazacu, Ioana Lazăr
E‐mail:[email protected] E‐mail: [email protected]
Tel.: 0734 526 563 Tel.: 0724 526 264