Adesea stigmatizat pentru „răceala” pe care o degajă, dar şi apreciat pentru capacitatea de esenţializare şi pentru onestitatea discursului vizual pe care îl construieşte, betonul rămâne un material modern, maleabil, provocator. Am ales pentru dosarul acestui număr trei proiecte realizate în Europa care ne arată că betonul încă este o resursă importantă – deşi aparent banalizată – a arhitecturii contemporane: noul Muzeu Can Framis din Barcelona – recuperarea unor structuri dintr-o veche fabrică de textile, clădirea de birouri a companiei Vodafone deschisă în Porto, cu un volum surprinzător, şi Villa 1 – o locuinţă-sculptură construită într-o pădure din Olanda.

În numărul de octombrie veţi putea şi citi despre unul dintre cele mai importante proiecte publice desfăşurate în ultimii ani în România: Arena Naţională. Publicat pentru prima oară într-o revistă de arhitectură, proiectul este descris în amănunt şi ilustrat printr-o suită de fotografii de excepţie. Tot din ţară v-am pregătit Ansamblul de locuinţe Rovere, al cărui concept inovator combină arhitectura îndrăzneaţă a exteriorului cu interioare cu o amenajare de înaltă calitate şi Atelierul de locuit, o casă marca Republic of Architects, influenţată de preferinţa beneficiarilor pentru creaţia lui Hundertwasser.

Rubrica patrimoniu prezintă de această dată două proiecte care, deşi sunt diferite ca anvergură, ne oferă adevărate lecţii despre importanţa moştenirii culturale a trecutului: restaurarea Palatului Voievodal din Turda, coordonată de arhitectul Virgiliu Polizu şi proiectul Case uitate din Mărginimea Sibiului iniţiat de Daniela Coman.

În ceea ce priveşte arhitectura de pe meleaguri străine veţi putea găsi în paginile revistei două proiecte ale arhitecţilor-vedetă din vremurile noastre: Riverside Museum of Transport, realizat de Zaha Hadid şi Cite de l’Ocean et du Surf – Biarritz, semnat de Steven Holl.

Nu lipsesc nici uneltirile cultural-artistice Oogli, care vă aduc şi în această lună mixul inedit de muzică: Interviu cu Mc Bean – Subcarpaţi, artă: La est de Eden. Realitatea din spatele fotorealismului, film: Crulic – The path to beyond, teatru: Undercloud IV şi dans: Pasărea de foc.