Rezultatele Licitaţiei România Regală și diversificarea ofertei din piaţa românească de artă

Foto: Cynthia Canela

Rata de adjudecare a atins procentul de 81%, realizându-se vânzări totale de 279.000 €

Evenimentul care a deschis seara trecută noul sezonde licitaţii la Artmark, Licitaţia România Regală, a înregistrat rezultate excelente pentru o primă ediţie de licitaţie Artmark pe tematică istorică, fiind totodată una dintre cele mai intens mediatizate spectacole ale pieţei româneşti de artă de până azi.

foto Lucian Muntean

Desfăşurată în sala mare a Operei Naţionale Bucureşti, licitaţia s-a bucurat de prezenţa primarului Sorin Oprescu, care, după ce a vizitat expoziţia loturilor, a vorbit participanţilor în deschidere şi a asistat la adjudecarea primelor loturi. Mesajul său a fost unul de recunoaştere a iniţiativelor relevante, care pun în mişcare piaţa de artă şi odată cu ea dinamica culturală, aducându-le mai aproape de parametrii la care acestea funcţionează în ţările Europei de Vest.

Concursul alert de oferte pentru cele 192 de loturi a ţinut în sala de licitaţie peste 300 de persoane, cărora li s-au pregătit mai multe momente de destindere. Strigarea loturilor a fost întreruptă de intervenţiile surpriză ale Torei Vasilescu şi Ilenei Stana Ionescu, ale lui Ion Besoiu şi Tudor Octavian, invitaţi să prezinte cele mai interesante loturi, în stilurile personale savuroase ale fiecăruia.

Una dintre vânzările centrale ale licitaţiei a fost cea a lotului 99, Calendarul anului 1898, pictat cu motive florale şi panseuri, realizat de Regina Elisabeta. După aproape 5 minute în care patru participanţi au disputat 39 de paşi de licitaţie, lotul a fost adjudecat pentru 46.000 €.O altă acuarelă pe temă florală, de data aceasta a Reginei Maria a României, lotul 4, a fost adjudecat pentru 8.000 €.Însă următorul lot în ordinea valorii de adjudecare este Ordinul I, instituit în 1906, grad de Colan, din aur şi argint, care a realizat suma de 40.000 €.

O sticlă de vin rarisimă, un Frontignan din 1930, provenind din vinoteca Domeniului Coroanei Segarcea, s-a vândut  pentru 15.000 €, după ce caracterul foarte special al vinului a fost relevat participanţilor de către sommelierul invitat.

Licitaţia România Regală a fost prima din perechea pregătită de Artmark pentru o deschidere sonoră a acestui sezon al pieţei de artă. Joi, 29 septembrie, la orele 19.30, spectacolul revine cu opere de căpătâi ale unui capitol major pentru pictura românească, în Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism Românesc, care va avea loc la Opera Naţională Bucureşti.

Licitaţia România Regală

Totalul vânzărilor: 279.000 €
Rata de adjudecare: 81 % din numărul loturilor
Numărul de loturi oferite: 192
Loturi adjudecate: 155

Cele mai ridicate valori atinse:

1. Calendarul anului 1898, pictat cu motive florale şi panseuri, Regina Elisabeta a României, 46.000 €
2. Ordinul I, instituit în 1906, grad de Colan, din aur şi argint, 40.000 €
3. Frontignan de Segarcea, Domeniul Coroanei, 1930, 15.000 €