Expoziţia Evanescenţe a lui Sorin Nicodim la Galeria Triade nu dezvăluie neapărat un nou artist, ci, mai degrabă, o nouă balanţă în raportul Masculin-Feminin.

De data aceasta, Masculinul are o pondere cu mult peste proporţia cu care artistul ne obişnuise până acum. Ca să nu fiu greşit înţeles, prin Feminin şi Masculin înţeleg semnificaţii, gestualitate, culori şi raporturi din aria emoţională a lui Masculin şi Femini ce se pot regăsi în lucrări.

Momentul era previzibil în cazul lui Sorin Nicodim, fiindcă, în ultima sa prezenţă din spaţiul public timişorean, artistul ne propunea o După-amiază a unui faun. Faunul său însă era atunci unul mai mult sceptic, timid şi rafinat, decât viril, agresiv, sămânţos. De data aceasta liniile se fac mai mult muchie, negrul e tot mai autoritar, pastelarea stă alături de culori “răguşite”, iar armonia lumii se pierde tot mai accentuat. Un eveniment, deci, fiindcă lumea pictorilor de astăzi are o inerţie grea, spre static! Ceea ce vrea să spună că mult prea adesea, artiştii se transformă în propriii lor epigoni.

Marcel Tolcea
Directorul Muzeului de Artă Timișora