Petre Oprea, istoricul si criticul de arta, nascut in 11 martie 1928, s-a stins din viata ieri, 28 iulie 2011.

Luni, 1 august, ora 14,30 va avea loc ceremonia de incinerare la Crematoriul uman Vitan Barzesti.

Ne despartim de cel care a fost enciclopedia vie a istoriei artelor plastice romanesti, un mare caracter care in studiile sale nu tinea cont de modele intelectuale, ci se apleca asupra unor subiecte ignorate de altii, deschizand noi drumuri in cercetarea de arta.

Astfel a reusit ca prin studii ca cele privind pe colectionarii romani, societatile artistice, criticii de arta romani sa intreprinda demersuri similare celor din Europa Occidentala, a lui Pierre Vaisse, de pilda, asa cum sublinia Gabriel Badea Paun. Prietenos cu toti cei care studiau arta plastica romaneasca, le punea la dispozitie date din bogata sa arhiva personala, rodul a zeci de ani de frecventare a bibliotecilor si arhivelor.

„Ma intereseaza tot ce scrie Domnul Oprea“, spunea Adrian-Silvan Ionescu in urma cu mai multi ani, subliniind astfel importanta demersului sau stiintific, iar Ioana Beldiman afirma „Studiul sau despre Paciurea este esential“. Iata recunoasterea pe care acest om si-o dorea, o recunoastere dincolo de onoruri.

Considerat de specialiștii în domeniu „cea mai sigură bancă de date din viața atiștilor români”.