Cetatea Râşnov găzduieşte în perioada 5–15 august 2011 un eveniment care a devenit deja tradiție – a III‐a ediție a Festivalului de Film Istoric. Timp de 11 zile, publicul va putea asista la un maraton cinematografic cu cele mai noi şi mai valoroase filme documentare şi de ficțiune (peste 50 de filme, dintre care 16 premiere), spectacole, dezbateri şi conferințe pe teme istorice.

Anul acesta, organizatorii au ales să oglindească în selecția de filme din festival şi în evenimentele speciale câteva teme istorice importante: Atentatele teroriste din Statele Unite (septembrie 2001), Migrații şi colonizări, Destrămarea Uniunii Sovietice, Zidul Berlinului şi Opt secole de la colonizarea Cavalerilor Teutoni în Transilvania. Festivalul de Film Istoric de la Râșnov vă invită la o călătorie în timp, urmărind filme care au ca temă aceste momente istorice, dar şi cele mai noi producții cinematografice cu temă istorică. Vor fi, de asemenea. momente speciale dedicate actorului Ştefan Iordache, regretatului cineast Nicholas Dimăncescu şi aniversării împlinirii a 90 de ani de către Regele Mihai I al României.

Atmosfera festivalului va fi întreținută de 20 de evenimente culturale grupate pe două tematici principale: „Colonizări culturale” şi „Peste 800 de ani de cultură germană”.

Spectatorii se vor putea bucura de concerte vocal‐instrumentale de muzică veche, jazz, tango, fado şi bossanova, recitaluri de harpă celtică, vibrafon, orgă, spinetă, flaut şi violoncel, proiecții de film mut acompaniate de muzică live, un concert aniversar dedicat Regelui Mihai, un spectacol de dans, două expoziții de pictură şi multimedia, precum şi alte surprize.

Temele istorice vor fi prezente şi în selecția aparițiilor editoriale din cadrul standurilor de carte de pe toată perioada festivalului.

Festivalul este organizat de Consiliul local Râşnov, în parteneriat internațional cu European Institute of Cultural Routes, accesul publicului fiind gratuit. Evenimentele se vor desfăşura în Cetatea Râşnovului, la cinematograful din oraş şi în centrul istoric. Mai multe informații legate de program şi de momentele festivalului se pot găsi pe site‐ul oficial.

Râşnovul este strâns legat de istoria cinematografiei româneşti, mari regizori români realizând aici multe dintre filmele cu tematică istorică. Organizatorii îşi propun „reînvierea potențialului turistic şi cultural al zonei şi consacrarea Râşnovului drept refugiu pentru împătimiții de istorie, artă şi natură”, a declarat domnul Nicolae Pepene, directorul festivalului.

Contact:
Claudia Cîrlig, PR festival
Telefon: 0722 131 428
Email: [email protected]

Mihai Dragomir, coordonator festival

Telefon: 0727.642.858

Email: mihai@culture‐routes.lu