Alexandra Soldanescu / ENCLAVA~e
*instalatie video/audio
* cub 3m2

*expozitie licenta
*24.05.2011 – 03.06.2011*
*luni-vineri 16:00 – 19:00″
*sambata 13:00 – 17:00*

*vernisaj: vineri, 24.05./ 19h00*

UNDE?

La Make a Point. Şos Morarilor nr. 1, sector 2, în incinta Postăvăriei Române

Instalatia ENCLAVA~e consta in declansarea reactiei individuale fata de agresiunea verbala a adolescentelor din cartierul Ferentari. Prin acest proiect se urmareste ideea artei ca intalnire, ca stimul pentru public, care activeaza stari: neliniste, ofensa, anxietate, stari conflictuale, revolta. Substratul acestei instalatii este constientizarea existentei unei relatii problematice intre public si subiect. Dincolo de constientizare, se poate deschide un viitor spatiu de dialog.

Astfel, se incearca reproducerea premiselor unei relatii corupte de un conflict indelungat intre stereotipuri si experiente directe.Intentia este sa se induca reflectarea asupra comunicarii care se stabileste intre feteledin Ferentari si cei care intra in contact cu ele. Prin aceasta experienta, publicul poate identifica si reinterpreta situatii traite, isi poate cerceta mai amanuntit propriile trairi. Adevarul se dovedeste uneori inconfortabil.

ENCLAVA~e este rezultatul unei perioade de un an de lucru cu adolescente de etnie roma din cartierul Ferentari. Ele apartin unei categorii sociale puternic stigmatizate, confruntandu-se cu o tripla discriminare: economica, etnica si de gen.

Manifestarile agresive sunt frecvente in experienta cotidiana a acestor fete, predominante fiind agresiunile directe, verbale: insultele si injuraturile. Injuriile pot fi intelese ca o marca de solidaritate, intimideaza si jeneaza tocmai prin efectul lor de respingere a „celorlalti”. Acest blocaj de comunicare intre ele si „ceilalti” poate fi privit si ca un scut de aparare, o forma de razbunare inversa, plata pentru discriminarea si segregarea la care sunt supuse. Dar poate fi si o forma de internalizare a stigmatului care se arunca asupra lor.

Alexandra Soldanescu

CONTACT: Alma Cazacu, [email protected]

makeapoint.ro/blog/