Premiul Henkel CEE pentru Artă 2011

Cristina David câştigă ediţia locală a Premiului Henkel pentru Artă 2011

Henkel România anunţă rezultatele preselecţiei locale a competiţiei Premiul Henkel pentru Artă, ediţia 2011. Concursul se adresează anul acesta artiştilor din domeniile desen, pictură, fotografie, video şi instalaţie, care concurează pentru marele premiu în valoare de 7.000 Euro şi posibilitatea de a-şi expune lucrările în ţara natală şi în cadrul unei expoziții individuale la MUMOK, celebrul muzeu de artă din Viena.

Juriul local, format din Alina Şerban, curator şi istoric de artă, Iosif Király, artist vizual, conferenţiar în cadrul Catedrei Foto –Video a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti şi Marilena Preda Sânc, Prof. Univ. Dr. în cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, a desemnat-o drept câştigătoare a selecţiei locale pe Cristina David.

Cristina va primi un premiu în valoare de 1.000 Euro din partea Henkel România şi va reprezenta România în selecţia finală de la Viena a Premiului Henkel CEE pentru Artă 2011.

Cristina David a înscris la Premiul Henkel pentru Artă 2011 două instalaţii –  Time Diary şi I, the Most…., la care juriul a apreciat atât faptul că tratau o problematică actuală,  cât şi calităţile vizuale, discursul de profunzime, cu accente sociale, filozofice.

Nominalizarea Cristinei David ca reprezentantă a României pentru următoarea fază a competiţiei s-a bazat pe complexitatea lucrărilor prezentate, precum şi pe faptul că declaraţiile ei artistice au primit deja recunoaştere internaţională. Cristina David este unul dintre cei mai importanţi artişti ai generaţiei ei, cu lucrări care reflectă o manieră foarte specială de “negociere” între istoria personală şi contextul producţiei lor “, a spus Alina Şerban, preşedinta juriului din acest an.

Cristina David a desfăşurat în ultimii ani o intensă activitate expoziţională,  participând la numeroase evenimente naţionale şi internaţionale, printre care şi ultima ediţie a bienalei Manifesta, combinând frecvent în lucrările sale o poetică vizuală cu rigoarea conceptuală”, a declarat şi Iosif Király, membru al juriului, artist vizual şi conferenţiar în cadrul Catedrei Foto –Video, UNARTE.

Artista şi-a început educaţia artistică la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi a continuat-o în cadrul Academiei de Artă din Bergen, Norvegia. Având un background de studii matematice, la Facultatea de Matematică din Bucureşti, Cristina David combină în lucrările sale detaliile ştiinţifice cu cele artistice. Mulţi ani, Cristina s-a concentrat pe arta video, însă în ultimul timp s-a orientat şi spre instalaţie si experiment. Artista are un portofoliu bogat în expoziţii, atât colective, cât şi individuale, în România şi în străinătate.

Înscrierea Cristinei va fi trimisă la Viena, unde un juriu internaţional format din curatori si experţi se va reuni în septembrie pentru evaluarea tuturor lucrărilor înscrise, urmând să nominalizeze 5 artişti finalişti în cursa pentru marele premiu. Câştigătorul va fi anunţat în cadrul unei ceremonii de gală, care se va desfăşura la Viena în luna noiembrie, în prezenţa celor cinci artişti nominalizaţi.

Pentru mai multe informaţii despre competiţie si ediţiile anterioare, puteţi accesa www.henkel.ro/ Art Award sau pagina de Facebook a Henkel Art Award.

Pentru mai multe detalii despre această ediţie,  vă rugăm contactaţi:

Henkel CEE, cu sediul în Viena, operează în peste 32 de ţări din Europa Centrală şi de Est şi în Asia Centrală. Henkel este un furnizor important de detergenţi, produse de curăţenie şi cosmetice, fiind lider pe piaţa produselor cosmetice pentru păr, dar şi pe piaţa adezivilor şi pe segmentul de tratamente pentru suprafeţe. În 2010, Henkel CEE a raportat vanzari de 2.880 milioane de Euro şi un total de 9.500 de angajaţi.

“Henkel –Excellence is our passion”- De peste 130 ani, Henkel este lider global prin mărcile şi tehnologiile din trei domenii strategice – Detergenţi şi produse pentru îngrijirea locuinţei, Cosmetice/Produse de îngrijire personală şi Adezivi Tehnologii. Companie fondată în 1876, Henkel deţine pozitii fruntaşe atât pe pieţele destinate consumatorilor finali cât si pe cele adresate clienţilor industriali cu mărci de top, precum Persil, Schwarzkopf şi Loctite. Henkel are cca 48,000 de angajaţi la nivel global şi a raportat în anul fiscal 2010 venituri de 15,092 miliarde EUR şi un profit operaţional ajustat de 1,862 miliarde EUR. Acţiunile preferenţiale Henkel sunt listate la bursa germană DAX, compania fiind prezentă şi în clasamentul Fortune Global 500.