Fundatia Calea Victoriei va invita incepand de luni, 18 iulie, la Scoala de vara de Regie – film de scurt metraj, sustinuta de cinefilul Gheorghe Preda.

Cursul se adreseaza tuturor celor care pasionati de film fiind, doresc sa realizeze filme de scurt metraj in regim de amator.

Vom incerca sa patrundem impreuna in secretele meseriei de regizor de film, aplicind ceea ce invatam la “confectionarea” unor scurte filme (de fictiune de familie sau documentare) in regim de amator.

Fiecare seminar va fi unul practic, dublind cunostintele teoretice acumulate cu o realizare concreta.

Tematica:

1. Luni – 18 iulie – A povesti in imagini. Invatam cursantii ca plecind de la 10-15 fotografii sa faca o scurta poveste (interesanta) cu cap si coada.

Instantele narative ale unui scenariu de film. Personaje, conflict, deznodamint, sintagme vizuale. Incurajam cursantii sa gandeasca un scenariu de scurt metraj pe care ei sa-l realizeze cu mijloacele care le stau la dipozitie. (aparat foto, minicamera DV, chiar telefon mobil).

2. Marti – 19 iulie – Scurta introducere in sintaxa filmului. Tipuri de cadre. Tipuri de planuri. Miscari de aparat. Tipuri de montaj. Tipuri de ilustratie muzicala. Exemplificam utilizind un aparat de filmat si analizind impreuna cu participantii la curs imaginile obtinute.

Filmul de familie. Prima tema de regie data cursantilor nostri este aceea de a realiza un film de familie. Adica o productie de 4, 5 minute despre un membru al familiei sau un prieten din anturajul cursantului.

3. Miercuri – 20 iulie – Evaluarea filmelor de familie. Grile posibile de evaluare: exista o poveste interesanta? Exista personaje atasante si (sau) interesante? Exista o filmare ingrijita si expresiva?

Filmul de scurt metraj in doua personaje. Incurajam cursantii sa scrie doua trei pagini de scenariu de scurt metraj in care doua personaje se afla intr-o situatie de conflict. Ei sint iubiti, sau parteneri de afaceri, sau cunostinte intimplatoare.

4. Joi – 21 iulie – Evaluarea filmului realizat de cursanti.

Filmul documentar de amatori. Incurajam cursantii sa scrie si sa realizeze un film de 5, 6 minute in genul documentar. Subiectele sint la alegere. Documentar despre o zona geografica, despre un om, despre o poveste de viata, despre o sitiuatie deosebita.

5. Vineri – 22 iulie – Analiza filmelor documentare facute de cursanti. Incurajam cursantii sa scrie o poveste de dragoste pe care s-o realizeze intr-un film scurt de citeva minute.

Analiza filmului facut de cursanti. Proiectia publica a celor mai bune filme realizate de cursanti.

Fiecare sedinte va avea 2 ore si jumatate, cu o pauza la mijloc.

Lector: Gheorghe Preda
Numar ateliere: 5
Varsta Minima: 16 ani
Cost: 300 ron (include utilizare aparatura), pentru studenti 250 ron (include utilizare aparatura)
Numar maxim persoane: 10

Locatie: Fundatia Calea Victoriei, Str. Caimatei nr. 20, etaj 3
INSCRIERI LA [email protected]