Fundaţia Calea Victoriei vă invită începând de luni, 11 iulie, la Scoala de vara de Folclor: Personaje Fantastice, sustinuta de Laura Jiga Iliescu.
Mai demult, basmele nu erau (doar) pentru copii. În nici un caz, poveşti de adormit… Când oamenii societăţilor preindustriale, tradiţionale, ascultau un basm fantastic, o legendă sau o poveste cântată, ştiau mai bine decât am ştii noi, astăzi, la ce se referă ea. Aceasta pentru că trăiau în aceeaşi lume cu povestitorul de atunci, împărtăşeau un repertoriu comun de credinţe, practici rituale sau sociale, sărbătoreşti sau cotidiene, imagini, simboluri, dansuri şi muzici, peisaje.

Bunăoară, zmeul. Apare într-o anume poveste furând o fată sau podoabele cerului, să zicem. Dar, în timp ce se derula basmul, despre zmeu ascultătorii mai aveau în minte alte câteva lucruri, rămase nevorbite de data aceasta, căci fuseseră (şi vor mai fi) istorisite cu alte ocazii. Pentru că deopotrivă cele spuse şi cele nespuse, cele ştiute ori cele uitate, dau sens fantasticului şi îi configurează galeria de personaje, în relaţie unele cu altele şi mai ales cu cu lumea cea mare, vă invit să recuperăm măcar o parte din acest orizont imaginar, pentru a afla mai multe despre basmele zilelor noastre şi despre plăcerea de a le asculta.

Temele atelierelor sint:

1. LUNI, 11 iulie: Basm, legendă, poveste cântată. Ce sunt ele şi cum se ascultă. Fantastic, supranatural, miraculos. Cu multe exemple

2. MARTI, 12 iulie: Zmeul, balaurul, voinicul şi fata de măritat

3. MIERCURI, 13 iulie: Animale năzdrăvane de la „noi” şi de prin „alte tărâmuri”; boul, calul, leul, albina, ariciul

4. JOI, 14 iulie: „S-a dat de trei ori peste cap….”. Metamorfoze

Lector: Laura Jiga Iliescu
Numar ateliere: 4
Varsta Minima: 16 ani
Cost: 150 ron, 120 ron pentru studenti
Locatie: Fundatia Calea Victoriei, Str. Caimatei nr. 20, etaj 3
INSCRIERI LA [email protected]