În luna iunie celebrăm copilăria la cote maxime şi propunem o privire mai atentă asupra locurilor de joacă, ca incubatoare ale creaţiei propriului univers şi ca modele pentru spaţiul public.

În căutare de poveşti cu tărâmuri fermecate, am descoperit şase spaţii în care care copiii experimentează în mod dinamic lumea şi unde îşi dezvoltă personalitatea creativă, toate realizate recent în colţuri diferite ale lumii. Fie că este vorba de un dom format din 589 de piese de lemn ce adăposteşte o reţea interactivă de fibre de nailon, un loc de joacă construit cu ajutorul a cinci braţe uzate provenite de la turbine eoliene sau o insulă a distracţiei amenajată pe locul unei foste tăbăcării, toate proiectele promovează acelaşi principiu: joaca trebuie să fie liberă, neîncătuşată, generatoare de universuri personale.

Tot pentru copiii din noi am mai scris despre Muzeul Benzii Desenate şi Animaţiei din Hangzhou, China, ce are la bază conceptul bulei de dialog, element grafic specific personajelor desenate, şi despre un spaţiu recreaţional din Ealing, Londra, amplasat pe patru dealuri conice învelite de iarbă şi flori, construite pe un milion şi jumătate de metri cubi de ballast reciclat.

În plus: o reţetă de bun gust arhitectural: amenajarea restaurantelor Scandia de către arhitectul Corvin Cristian, renovarea Hotelului Marmaţia din Sighet, o intervenţie ce poate constitui exemplu pentru clădiri valoroase de peste tot din ţară şi “Finger Building”, noul corp din cadrul aeroportului Henri Coandă.

Printre uneltirile cultural-artistice din Oogli de iunie am adunat: proiectul Paramongols, povestea echipei ce va participa la Mongol Charity Rally şi cocktail-ul obişnuit de arte: carte (Vise despre case – Eliza Yokina), fotografie (Salonul Foto), film (Festivalul Filmului European şi The Way Back- Peter Weir) şi teatru (Copiii Rai- Teatrul Luni de la Green Hours)