Joi, 16 iunie 2011, 19:00
In cadrul Free Academy

Incepand cu o privire de ansamblu si o descriere profunda a lucrarii artistului Yinka Shonibare, “The Scramble for Africa” (2000-2003), vom re-vizita cateva dintre principalele intrebari introduse de globalizare in practica artistica si curatoriat, concentrandu-ne retrospectiv pe “primitivismele moderniste”, ca un moment particular si relevant pentru prezenta conditie a globalitatii.

Jose Antonio Fernandes Dias este antropolog si profesor la Facultatea de Arte din Lisabona, unde coordoneaza Masterul in Studii Curatoriale. A scris studii de antropologie publicate in toata lumea. A curatoriat numeroase expozitii, iar in calitate de curator face parte din echipa care coordoneaza proiectul “artafrica” si este consultant al Departamentului pentru Arta din cadrul Gulbenkian Foundation. In prezent este directorul proiectului Arica.cont. Traieste si lucreaza in Lisabona.

Free academy

Free Academy isi doreste sa fie o platforma informationala, o alternativa informala/nonformala la sistemul educational romanesc (neperformant) fara pretentia de a fi pusa intr-un context oficial.  Plusand pe o maniera neoliberala de predare ne dorim prin acest proiect sa urmarim beneficiile individuale si mai putin cele de grup. Fiecare individ are sansa la cultura/culturalizare si, in extenso, sansa la o alternativa ce-i poate determina cresterea valorica. Nu credem ca o diploma poate oferi un exemplu de competenta si, mai ales, de calitate a individului care o poseda si de aceea cursurile structurate in Free Academy nu ofera diplome si alte tipuri de hartii. Un proiect initiat de Eugen Radescu.

Image: Jose Yinka Shonibare, “The Scramble for Africa”, 2000-2003 (detail). Courtesy of the artist.

PAVILION UNICREDIT center for contemporary art & culture
Sos. Nicolae Titulescu 1 (Piata Victoriei) Bucharest  011131 Romania T: + 4 031 103 4131 E: [email protected] www.pavilionunicredit.ro
Facebook: www.facebook.com/pavilionjournal

PAVILION UNICREDIT este un centru pentru arta si cultura contemporana, un spatiu independent work-in-progress, spatiu de productie si cercetare a vizualului, a discursivului si a performativului. Este un spatiu al gandirii critice  care promoveaza o întelegere implicata socio-politic a artei si a institutiilor culturale.
PAVILION UNICREDIT is a center for contemporary art & culture, a work-in-progress independent space, a space for the production and research in the fields of audiovisual, discursive and performative. It is a space of critical thinking, and it promotes an artistic perspective implying the social and political involvement of art and of cultural institutions.

This is a project by PAVILION – journal for politics and culture.
www.pavilionjournal.org

PAVILION, BUCHAREST BIENNALE and PAVILION UNICREDIT are projects devised and founded by Razvan Ion and Eugen Radescu


Supported by: UniCredit Tiriac Bank
Strategic partner: Grolsch
Partners: Romanian Cultural Institute, Austrian Cultural Forum, ADD
Media partners: Afterall, Framework, Radical Philosophy, Springerin, Radio Romania Cultural, Alternativ.ro, Feeder.ro, 24Fun, Modernism.ro, Cabinet, Mute, Open, Kaleidoscope, Vicious Vitamins, Cura magazine, veiozaarte.ro, metropotam.ro, Zeppelin.
Production partner: UpDate Advertising
Printing partner: First Advertising Agency