Artiști: Otilia Cadar, Adela Edu, Nona Șerbănescu

fotoreportaj Lucian Muntean

Transilvaniei 9, spațiu alternativ

Pe 10 iunie 2011, la ora 21.00, pe str. Transilvaniei nr. 9, va avea loc vernisajul expoziției Wicked, într-un spațiu alternativ propus și reconfigurat de artistele Otilia Cadar, Nona Şerbănescu şi Adela Edu. Un rol important îl vor juca elementele de sound&light design și instalațiile-angrenaje menite să întregească o experiență cel puțin memorabilă. Responsabil pentru lumini este Tudor Petrescu iar pentru sunet Mihai Dragomir.Vernisajul va face parte din traseul special propus de Noaptea Albă a Galeriilor în 2011 la București.

Vizitatorii vor avea ocazia să parcurgă primele trei niveluri ale casei, fiecare cu o temă și atmosferă distincte, conturate în funcție de personalitatea celor trei artiste. Iar la ultimul etaj organizatorii au pregătit un spațiu de socializare și lounge cu o temă incendiară – Burn.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 10 iunie 2011 la ora 21.00. Expoziția va putea fi vizitată între 10 și 25 iunie, programul fiind de la 17.00 la 22.00.

În seara de 23 spre 24 iunie, spațiul din Transilvaniei 9 găzduiește un nou eveniment-spectacol de artă, sunet și lumină organizat cu ocazia Nopții de Sânziene. Vizitatorii vor fi așteptați de la ora 21.00 cu o serie de surprize.

Pe 25 iunie la ora 17.00 va avea loc finisajul expoziției.

Expoziția dupa cum și evenimentele din 10 si 23 iunie sunt prezentate de Burn.

Cele trei artiste descântă vizual o casă veche de pe strada Transilvaniei nr. 9, ca aceasta să primească în încăperile şi în memoria ei proiecţiile picturale, obiectuale, luminoase, obscure şi sonore ale experienţelor lor subiective. Fie că se concretizează în reprezentări (auto)portretizante mitizante sau hibridizate, elemente obiectuale din recuzita existenţială personală, semnificative biografic şi afectiv – propuse ca atare sau înregistrate pictural – imaginile pe care cele trei alter-(i)ele le propun în expoziţia „Wicked” , împreună cu recursul  la registrul sonor, vă invită  să parcurgeţi un traseu esoterico-ludic spre identităţile intime ale artistelor , ale locului şi, prin empatie, spre propria mitologie existenţială.

„Casa din strada Transilvaniei va ascunde, în întunericul încăperilor sale, zoomorfologia farmecelor feminine. Voi trăda delicatețea sau brutalitatea trăsăturilor feminine, punându-le în oglindă cu eul  interior transfigurat în păsări. Va fi un traseu labirintic, cu o atmosferă fantastică și hipnotică.” Otilia Cadar

„Aș putea să explic rațional opțiunea de a expune în această formulă sau în acest loc dar cred că dimensiunea rațională a acestei “întâmplări” este prea puțin relevantă de data asta. Dacă o primesc ca un dat la care am participat activ pentru că așa mi-a fost dat nu pot decât să mă bucur de ea și să mă minunez. Pe strada Transilvaniei nr. 9 o să mut pentru un timp câteva cadre din “my inside story”. ”Adela Edu

„Wicked are coordonatele unui proiect care m-a acaparat complet și pe care îl simt aproape ca având o viață proprie. Într-un perpetuu dialog cu inconștientul, uneori în regresie către un timp mistic al copilăriei, alteori în reverie, tatonând spațiile specifice visului, îmi doresc să ofer privitorului chei către ușile ce deschid fantasticul din interior: nevoia de poveste, de mit, de supraomenesc.” Nona Șerbănescu

Otilia Cadar a terminat facultatea și masterul la Universitatea de Arte București, secția grafică și locuiește în prezent în Londra, UK. Otilia a participat la mai multe expoziții de grup în țară și în străinătate dintre care le amintim pe cele mai recente: în 2010, Storytelling – Zadar, Croația, A5 Magazine-09 ISSUE-RemixICR Tel Aviv, Mosaiken 5Betahaus Berlin. Tot în 2010 a susținut și expoziția personală IDOLLs la București.

Premii și rezidențe artistice: în 2010 rezidența Back to Heritage, Zadar, Croația, premiul STEP Beyond oferit de European Cultural Foundation, în 2007 Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru tinerii artiști.

Adela Edu se pregătește pentru un doctorat în arte vizuale după ce a parcurs atât facultatea cât și masterul în Pictură la Universitatea de Arte București. Din 2008 este asistent la Universitatea Națională de Arte București.

Adela a avut mai multe expoziții personale: în 2009 „Proiect pentru ultima lucrare” – Brasov, în 2008 la Galeria Studio din Brașov, în 2007 la Orizont, București. Adela are multiple participări în cadrul unor expoziții de grup din care amintim: în 2010 expoziția de Master la Artis, București, în 2009 Saloanele de Artă Brașov – atelier 35” în Brașov, ”Clasic vs. Contemporan” la Ateneul Român, București, Simpozionul Național de Pictură “Muntele, orașul și marea” edițiile VII, VIII și IX, Bistrița etc.

Nona Serbanescu a terminat Facultatea de Arte Plastice la secția Pictură, Universitatea de Arte București și un master în comunicare la SNSPA. Din 2009 a inițiat și conduce Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane. Proiecte artistice personale: în 2011 Retrăiri Colective, prima ediție în cadrul CNDB Ocupat, în 2009 Oaia Project – în cadrul Liber la Iarba – Cișmigiu, București; în 2005 Eu și Ceilalți – Gura Ocniței, jud. Dâmbovița și București. Dintre expozițiile de grup amintim: 2011 UNA Galeria, în 2004 Artexpo București, Bienala de la Târgoviște

Activitate curatorială în 2011: The [Good], the [Bad] & the [Ugly]… featuring the [Beauty], artiști: Alex Șerban, Mircea Dragomirescu, Ilinca Oprea, Corina Raiciu.

Proiectul Wicked este organizat de Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane cu sprijinul Burn, Benevo, Discovery Vodka, Rose Mary Vin Spumant, Atelierul de Print

Parteneri media: 24Fun, VeiozaArte, Artclue, Modernism, Vernisaje, AgentiaDeCarte, Cosmopolitan, Femeia, Bookblog, Metropotam, Realitatea.net, Femina, Tabu, Rol.ro, Hotcity

Contacte:

www.facebook.com/wickedthree

www.wickedthree.blogspot.com

[email protected]