Seara de duminica, 19 iunie, din cadrul International Romani Art Festival este dedicata cinefililor. Incepand cu ora 22:00, la Irish Music Pub, IRAF va gazdui ca in fiecare an Noaptea alba a filmelor negre, o serie de proiectii de film documentar care promite sa ne tina treji pana spre dimineata. Intrarea este gratuita.

Romanipen: Identitatea Roma

O productie spaniola sub semnatura Ima Garmendia si Kike del Olmo, Romanipen cauta sa surprinda esenta roma  refacand in prezent calatoria de acum cateva secole a acestui popor din India spre vest.  Desi pastreaza  caracterul factual al documentarului, redarea este cat se poate de artistica, filmul reusind sa te prinda intr-un tren de emotii unde bucuria unei culturi pline de viata, frumusetea nestiuta ascunsa in comunitati se imbina cu oroarea holocaustului si a altor persecutii  care au lasat urme adanci.

“Pentru a intelege diversitatea poporului rom, am urmat calea pe care acestia au strabatut-o cu secole in urma. An intervievat romi din toate sferele societatii, de la politicieni la victime ale abuzurilor politiei, supravietuitori ai holocaustului, triburi din tara de unde acestia isi trag radacinile, India. La fel ca si acestia, am calatorit din India pana in Spania, mereu spre vest, in cautarea unei case unde soarele apune” spune del Olmo

Viata in inima intunericului

In localitatea Saraorci de langa Smederevo 6 copii romi traiesc in cimitirul satului intr-o baraca darapanata. Sunt inconjurati de singuratate si teama… O poveste zguduitoare in regia lui Milutin Jovanović, producator independent si colaborator al serviciul public media national al Serbiei.

Migratia

Recent prezentat in cadrul Bienalei de la Venetia- al doilea Pavilion Roma, Utrecht , “Migratia” prezinta marturiile numeroaselor familii rome  mutate cu cinci luni in urma dintr-un spatiu neigienic intr-un nou asezamant social, prin decizia autoritatilor orasului Belgrad. Gagi este rezidentul acestui nou asezamant Roma. Urmarind de mai multe ori echipa radio televiziunii sarbe- RTS la lucru, in Gagi se trezeste dorinta de a filma la randul sau un material care sa arate viata vecinilor si prietenilor sai in noile locuinte. Cu o camera imprumutata, Gagi isi incepe interviurile in cartier, dar adesea in fata obiectivului oamenii se sfiesc sa vorbeasca deschis. Cu toate acestea, publicul poate citi printre randuri atmosfera si cuvintele ramase nespuse ale comunitatii.

Inaintea proiectiilor de film, incepand cu ora 21:00, publicul IRAF se va putea bucura in aceeasi locatie de o reprezentatie de dans roma indian, pus in scena de Judit Ábrahám.
International Romani Art Festival se desfasoara in perioada 16- 19 iunie, la Cluj-Napoca. Cu un program bogat, evenimentul aduce in Cluj 4 zile pline cu muzica, dans, teatru, fotografie, lansare de carte, workshopuri, dezbateri, street performance si actiuni in cadrul penitenciarului.

Mai multe detalii despre program, bilete, reguli de access in festival gasesti pe www.iraf.ro

International Romani Art Festival este un eveniment organizat de Asociatia Culturala TURN in parteneriat cu Departamentul Pentru Relatii Interetnice, Centrul Cultural German Cluj-Napoca si finantat de catre Agentia Nationala Pentru Romi si Ministerul Culturii si Patrimoniului National.