Expozitie: In lumina utopiei

Curator Ileana Pintilie
Vernisaj: marti 14 iunie, 6.30 – 8.30pm

Institutul Cultural Roman din Londra prezinta expozitia In lumina utopiei, cu lucrari de pictura, sculptura si instalatie semnate de nume de referinta ale experimentalismului timisorean de la sfarsitul anilor ’60: Stefan Bertalan (n. 1930), Constantin Flondor (n. 1936), Doru Tulcan (n. 1943) – membri ai grupurilor Sigma / 111, Roman Cotosman (1935-2006) si Paul Neagu (1938-2004), intr-un dialog original cu tinerii artisti Liliana Mercioiu-Popa (n.1975), Sorin Neamtu (n.1977) si Sasha-Liviu Stoianovici (n.1978).

Viziunile revolutionare asupra corpului uman si interactiunii cu natura si spatiul, promovate de grupurile international recunoscute Sigma si 111, si separat de Roman Cotosman si Paul Neagu (care se stabilesc in Philadelphia si, respectiv, Londra, in anii 1970) sunt ludic juxtapuse cu investigatiile noii generatii de artisti, interesati de tehnologie si coexistenta limbajelor in modernitate.

Expozitia este curatoriata de Ileana Pintilie, in urma rezidentei in cadrul programului Attic Arts la ICR Londra in 2010.

“Eliminarea imitatiei mimetice a lumii inconjuratoare s-a produs in arta romaneasca, in contextul comunismului, la sfarsitul anilor 1960, prin eforturile sustinute ale unor artisti, care au exploatat aceasta cale ca pe un drum nou, necunoscut, adesea riscant. Cercetarile lor ideatice si vizuale au inceput ca niste cautari individuale, initial ignorate de ceilalti, dar au sfarsit prin a avea un impact considerabil in cercurile artistice. Pentru un grup de artisti timisoren, ideile si conceptele vizuale au imbracat forma utopiei, caci cum altcumva ar putea fi definita viziunea lui Paul Neagu asupra structurarii interioare a corpului uman, careia ii raspunde o ierarhie universala a lumii ? Sau caracterul holistic al procesului artistic dezvoltat de Bertalan, de Flondor sau de Tulcan? Sau structura pur geometrica a formelor-concepte in lucrarile lui Roman Cotosman?
Ileana Pintilie

Ileana Pintilie este critic de arta, curator si profesor la Universitatea de Arte din Timisoara. Este autorul volumelor Actionismul in Romania in timpul comunismului si Mitteleuropische Paradigmen in Sdosteuropa. Ein Beitrag zur Kultur der Deutschen im Banat (cu Roxana Nubert). A publicat numeroase articole si eseuri de arta contemporana atat in Romania cat si in strainatate si este colaborator al publicatiei ARTMargins. In 1994, a castigat Premiul Uniunii Artistilor Plastici pentru critica de arta. A organizat si curatoriat festivalul de performance Zona in Timisoara, alaturi de numeroase expozitii in tara si in Europa.

Cand: 14 iunie-14 iulie; Vernisaj: marti 14 iunie, 6.30 – 8.30pm. Program de vizitare: luni – vineri, 10am – 5pm.
Unde: Institutul Cultural Roman Londra.
Intrarea este libera.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.