Sâmbătă, 4 iunie 2011, de la 3 la 5 după-amiaza, la Sala Irina Nicolau, vă invităm la două ore de film documentar din arhiva de imagine a Muzeului Ţăranului Român.

Filmele selectate sunt:

Anul nou al Ursului

Un film despre urşi reali şi dansul lor – 21 min.

Boşco

Un film despre muzeul din Pătârlagele al profesorului Cucu – 11 min.

O strada oarecare din Bucureşti

Un film despre oameni, case şi locuire în Bucureştiul anilor 90) – 24 min.

The last peasants de Angus Macqueen

partea I – 50 de min.

Trilogia lui Angus Macqueen urmăreşte destinul a trei familii de români, a căror viaţă e marcată de realităţile emigrării. Satul Budeşti din Maramureş reprezintă o lume a trecutului, cu căruţe trase de cai şi cu oameni care trăiesc în vechile lor credinţe.

Tinerii din sat, care nu văd nimic romantic într-o asemenea existenţă, şi-au îndreptat privirile către Occident. La Budeşti, fiecare familie are pe cineva plecat ilegal la muncă în străinătate.

Filmul a fost pus la dispoziţia MŢR, spre vizionare în scopuri didactice, de către Departamentul de Antropologie al University College London.

Proiecţia este parte a unui proiect de expoziţie intitulat: „Legături. Obiecte în relaţie şi context” în care este vorba despre trecutul Muzeului de la Şosea, despre urmele şi rămăşiţele păstrate sub formă de obiecte şi de imagini în depozitele sale. Obiectele selectate vorbesc în mai multe feluri despre trecut şi ţărani adică despre cum fiecare epocă alege să reprezinte şi să se raporteze la ţărani.

Pentru acest proiect de expoziţie am scos din depozite şi arhive peste 100 de obiecte care sunt semnul unui moment istoric sau sunt pur şi simplu încărcate de poveştile timpului lor. Le-am ataşat fiecăruia imaginea printată şi apoi decupată, i-am aplicat un magnet pe spate, astfel încât fiecare din voi, mare sau mic, să poată să îşi creeze propria expoziţie pe o tablă de tablă.

Haideţi la film şi la magneţi!

Expoziţia rămâne deschidă până pe 12 iunie, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea la expoziţie şi la filme este liberă.

Curator: Gabriela Nicolescu

Parteneri media: 24-FUN, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, RFI, Observator cultural, Cultura, HotNews, WebPR, Port.ro, LiterNet, Calendar evenimente, www.modernism.ro, OnlineGallery, ArtClue, www.lacasuriortodoxe.ro, www.comunicatedepresa.ro.