Luni, 30 mai ora 19:00, criticul de film Florin Barbu va invita la proiectia din cadrul Cineclubului Luni de Film, a peliculei O lacrima de fata (1980) in regia lui Iosif Demian, dupa romanul omonim scris de Petre Salcudeanu.
Actiunea filmului are loc in perioada comunista, intr-un mic satuc. Ana, plecata din sat, revine acasa. La scurt timp, ea este gasita inecata. Maiorul Moraru este detasat pentru caz, in sat. Cu el vine si un barbat care filmeaza desfasurarea anchetei.

Maiorul discuta cu satenii, fiecare avand pareri si idei proprii despre fata si moartea ei. Primarul doreste incheierea anchetei, spunand ca totul a fost un simplu accident. Intre timp se afla ca fata fusese data afara de Consiliu pentru afaceri cu ingrasaminte, dar descoperise ca Cooperativa detinea mai mult pamant decat era trecut in acte. Ea era iubita de Amariei dar se logodise cu alt tanar. Brigadierul Corbei are declaratii ciudate. Maiorul incepe sa investighese toata activitatea fetei, mergand pe urmele muncii ei, precum si a vietii amoroase, pentru a elucida cazul.
“Dialogul dintre cele doua priviri – privirea cu ochiul liber si privirea cu lupa telescopica a aparatului – dialogul dintre cele doua mijloace de cercetare, constituie adevarata dramaturgie a acestui film, sursa tensiunii din subtext, a unui interes care depaseste curiozitatea pentru story-ul presupunerii.”  Cinema – 1980

Din distributie fac parte actorii Dorel Visan, George Negoescu, Lujza Orosz, Anton Aftenie, George Bussun, Mihai Oroveanu.

Cineclubul Luni de Film este organizat, incepand din noiembrie 2010, de catre Asociatia Culturala Macondo, cu sprijinul Arhivei Nationale de Filme, al Centrului National al Cinematografiei si al Muzeului Taranului Roman.

Parteneri: AEGEE Bucuresti, ASC-UB, ASEB, ASER, ASID, ASJC, ASLS, ASPSE, ASUB, Clubul de Turism si Ecologie Ecotur, EuroDesk, ISIC, LSUNATC, USR, Philos.

Parteneri media: Veiozaarte.ro, Gingergroup.ro, Observator cultural, Teen Press, Cinemagia.ro, EvenimenteStudentesti.ro, LiterNet.ro, LumeBuna.ro, Metropotam.ro, Modernism.ro, OnlineStudent.ro, Studentie.ro, Feeder.ro

Pretul unui bilet intreg la cineclub este de 10 lei, iar al unui bilet redus, pentru studentii pana in 25 de ani, de 7 lei.

Pentru mai multe informatii, accesati www.ncrr.ro sau, pe Facebook, pagina Noul Cinematograf al Regizorului Roman si pagina cineclubului Luni de film.