Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca şi Galeria Casa Matei vă invită joi, 26.05.2011, ora 18:00, la evenimentul expoziţional cu numărul 8 din cadrul Competiţiei „Expo Maraton”, competiţie adresată studenţilor Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca. Cei doi expozanţi aflaţi în competiţie, faţă în faţă, în cele două săli ale Galeriei Casa Matei sunt NORBERT FILEP, student la Facultatea de Arte Plastice, secţia Grafică, anul I, cu proiectul artistic „3,11 metri la groapa cu nisip” şi FLAVIU ROGOJAN student la Facultatea de Arte Plastice, secţia Foto-video, anul II, cu proiectul artistic „Portal”.

FILEP NORBERT propune în proiectul „3,11 metri la groapa cu nisip” o investigare atentă şi asumată asupra ideii de traumă, (lovituri, vânătăi, zone din preajma fracturilor închise, precum şi fracturi deschise) şi starea interioară şi exterioară a suprafeţei vătămate.

Artistul propune o întoarcere către sinele pubert şi exploatarea acestuia. Folosirea detaliilor corpului uman, în special a regiunii membrelor inferioare, este utilizată ca semn plastic în reprezentarea temerilor şi a trăirilor.

Modul în care sunt compuse aceste „fragmente” fac trimitere la stop-cadrele extrase din filmarea unor operaţii pe rană deschisă,  acestea făcând trimitere către fotografia de detaliu, unde suprafaţa de lucru este ocupată de porţiunea tumefiată din preajma fracturilor sau de fractura în sine.

Cromatica utilizată este bazată pe culori reci, griuri colorate şi neutre, suprafeţe întunecate, predominînd contrastul de clar-obscur. „Corpurile” sunt scufundate în „negru”, rezultând o atmosferă sumbră, ambiguă. Lumina este absorbită de negrul fundalului.

Reprezentarea figurativ-realistă predomină în majoritatea lucrărilor, executate în tehnică mixtă pe pînză, dar apare şi o oarecare înclinare către abstractizarea fragmentelor anatomice. Trimiterea lor este dezvoltată şi experimentată de la figurativ la non-figurativ.

Trauma prin care trece individul este una obişnuită, mulţi oameni confruntându-se cu astfel de accidente, experienţe, pe parcursul vieţii, acest eveniment plasându-l pe individ în mijlocul unei societăţi simple şi înrutinate.

FLAVIU ROGOJAN dezvoltă prin conceptul „Portal” o cercetare a mediului proiecţiei, a suprafeţei de proiecţie, diferită de planul obişnuit al proiecţiei de tip cinematografic. În acest fel lucrarea este o continuare a explorărilor mai multor artişti contemporani care folosesc planuri suprapuse de proiecţie pentru a obţine imagini dinamice, diferite de mediile tradiţionale ale televiziunii, cinematografiei, atât cea 2D cât şi cea 3D.

Acest proiect implică existenţa unei expoziţii într-un spaţiu, deci, prin urmare, vizitatorii vor veni şi vor intra prin uşa sălii de expoziţie şi se vor elibera astfel de realitatea lor comună iar această realitate va revendica în timp vizitatorul.

Lucrearea explorează tipuri de refugii ale individului, modul în care ele funcţionează şi mai mult decât atât la ce anume se aşteaptă vizitatorul în momentul în care intră într-un spaţiu expoziţional. „Lucrarea mea prezintă vizitatorului un portal ideal dar inaccesibil, un refugiu, ce poate fi privit doar dinafară şi niciodată dinăuntru”. Este o experienţă personală, individuală şi asumată.

Pentru că marele premiu al competiţiei va fi o vizită de documentare la Bienala Internaţională de Artă Contemporană de la Veneţia şi se va desemna pe baza voturilor publicului, Galeria Casa Matei vă aşteaptă să participaţi la evenimentele menţionate mai sus şi să decideţi câştigătorul.