Cea de a IV Ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Hemoficțiune la BucureștiPentru prima dată, Teatrul de Hemoficțiune din Barcelona oferă spectacole și în România, în cadrul celei de a patra Ediții a Festivalului Internațional, care cuprinde spectacole în Spania, Statele Unite, Italia, Mexic și Germania.

Spectacolele din România sunt organizate de Reprezentantul Teatrului de Hemoficțiune în România, domnul Horia Barna, fostul director al ICR Madrid. In viitor, se preconizează traducerea și publicarea în limba română a pieselor dramaturgului mexican Juan Trigos, traducere realizată de Horia Barna.

Juan Trigos este fondatorul curentului de Hemoficțiune (Arta de a „sângera”), o literatură de avangardă, care unește grotescul cu umorul, expune fără ocolișuri părțile negre ale societății contemporane, disfuncționalitatea din relațiile de familie, violența, sexul, moartea. Obligându-și spectatorii să ia contact cu ce este mai abject în ființa omenească, scopul hemoficțiunii este  provocarea unei eliberări, o trezire spirituală. Hemoficţiunea deschide porţile către cunoaşterea intimă a cititorului sau spectatorului adult, cel care este în stare să-si contemple propriile abisuri. O literatură gravă, care indică drumul către ieşirea din balamucul cotidian. Convenţionalul este depăşit pentru a intra în situaţii extreme, realităţi inventate, ficţiuni „sângeroase” care par nişte jocuri, dar în care profunzimea spirituală este luminată de experienţă. Umor crud pe un fundal dramatic.

Teatrul de Hemoficțiune are reprezentați în Spania (directorul pentru Madrid fiind jurnalistul român Fabianni Belemuski), Italia, Statele Unite, Mexic si Italia. Din echipa Teatrului de Hemoficțiune, fac parte și actrițe românce din Spania.

Teatrul de Hemoficțiune a fost înființat în anul 2000, la Barcelona, de Lorenzo Mijares, regizor și actor, care este considerat un pioner pe plan mondial în câmpul Hemoficțiunii. Prima sa operă pusă în scena a fost  “Lasă-mă să te omor ca să văd dacă mi se face dor de tine” de Juan Trigos și de atunci, a jucat, produs și regizat zeci de piese de Hemoficțiune, pe toate continentele, în peste 800 de spectacole. Lorenzo Mijares a fost recompensat cu numeroase premii pentru activitatea sa teatrală, printre care Premiul Niram Art pentru Teatru și Trofeul oferit în cadrul Galei Celebrităților Româno-Spaniole, organizată de TVR Internațional.

La București, spectacolele vor avea loc în zilele de 24 mai (Teatrul Green Hours),  27 mai (Romexpo, Pavilion C6, Bookfest 2011) și 30 mai (Teatrul Green Hours). La Romexpo va avea loc, pe data de 27 mai, o conferință cu echipa Teatrului, cu participarea dramaturgului Juan Trigos. Spectacolele vor fi prezentate în versiune originală, în spaniolă, cu supra-titrare în română (Green Hours) și traducere simultană (Romexpo).

Program:

Teatrul LUNI, prezintă:

„Contra-Subiect” de Juan Trigos

un one-man-show cu Lorenzo Mijares

traducere de Horia Barna

Versiune originală în spaniolă cu supra-titrare în română

dialog cu dramaturgul si regizorul-interpret după spectacole

marţi, 24 mai şi luni 30 mai 2011, 20:00

Green Hours, Calea Victoriei, 120, Bucureşti

Rezervări: [email protected] / www.greenhours.ro

BOOKFEST prezintă:

Hemoficţiunea – o avangardă literar-artistică postmodernă

Participă: Juan Trigos (scriitor, Mexic/SUA), Lorenzo Mijares (regizor şi actor, promotorul Festivalului Internaţional al Teatrului de Hemoficţiune), Horia Barna (moderator, traducător).

vineri, 27 mai, 18:15, scena (traducere simultană), pavilionul C6, Romexpo