Proiectul “PRESIUMBRE”
Denumirea proiectului îşi are originea de la jocul cuvintelor presiune şi umbră. O astfel de abordare a suprafeţei permite rezultatul unor imagini la fel de convingătoare şi expresive precum o pictură, sculptură sau un desen.

Curagău Pavel, Bătrâna, tipar sec, 70x50cm, 2011

Curagău Pavel, Bătrâna, tipar sec, 70x50cm, 2011

Curagău Pavel, Bătrânul, tipar sec, E.A., 50x70cm, 2011

Curagău Pavel, Bătrânul (detaliu), tipar sec, 50x70cm, 2011

Curagău Pavel, Bătrânul, tipar sec, E.A., 50x70cm, 2011

Curagău Pavel, Confuzie (detaliu), tipar sec, 70x50cm, 2011

Curagău Pavel, Confuzie, tipar sec, 70x50cm, 2011

Doar cu ajutorul luminii poţi descifra ceea ce am creat, şi nu orice fel de lumină şi nu pusă oriunde. Este necesară o lumina specială amplasată într-un loc anume, care sa redea sub un anumit unghi umbra dorită, astfel descifrănd mesajul.

Totul este alb, curat şi pur, aceasta este forma de prezentare care am ales-o. Subiectul lucrărilor constă în portrete de copii şi bătrâni. Albul foii reprezintă inoncenţa, gingaşia copilariei pe când relieful brut în foaia albă trimite cu gândul la ridurile bătrânilor, la anii pe care îi duc în spate şi greutăţile vieţii. Ambii sunt puşi pe aceeaşi scară de valori, ambii facând parte din acelaşi ciclu al vieţii, întrucât acolo unde este un început, există şi un sfârşit. Din punctul meu de vedere, aceste două generaţii seamană foarte mult între ele, pentru că ambele personaje pot să atingă un nivel superior de exprimare, mai simplu spus o exprimare pură. Copiii ating acest nivel din simplul motiv că ei nu au experienţa necesară şi se exprimă aşa cum simt, pe când bătrânilor le-au trebuit o viaţă de muncă şi exerciţiu ca să se exprime pur aşa cum simt ei, să-şi poată controla gândurile şi acţiunile fară a fi influenţaţi necontrolat din exterior. Până şi faptul că ambii au nevoie de ajutor îi pot pune pe acceaşi treapta a unui ciclu de transformare, copiii fiind neândemnatici iar batrânii prea slăbiţi.

Perioada dintre cele două generaţii este una de continuă căutare şi regasire, de frământări şi incertitudini, totul este instabil, incert, iar acestea îşi pun amprenta în tot ceea ce fac. Scopul acestor căutari este de a găsi esenţa lucrurilor şi să fii fericit. Din acest punct de vedere am ales ca subiect copiii şi bătrânii, care de alfel, sunt persoane din familia mea, şi încercând sa mă îndepărtez, pentru a putea analiza obiectiv relaţia dintre ei şi restul.
Aceasta a fost ideea mea şi am încercat să gasesc modalitatea cea mai optimă.

Curagău Pavel, Copilul Nr. 1, tipar sec, 70x50cm, 2011

Curagău Pavel, Copilul Nr. 2, tipar sec, 70x50cm, 2011

Statutul artistic
“Fac artă pentru că asta simt, la asta mă pricep cel mai bine şi vreau s-o fac la un nivel înalt”.
Clujul a însemnat momentul decisiv în viața mea, studiile la facultatea de Arte, specializarea Grafică mi-au demonstrat statutul meu infim raportat la lume si la artă. Tot ce învaţasem până acum a început sa se coaguleze şi să fondeze în conștiința mea sensuri. Profesorii, colegii, persoanele pe care le cunosc și de la care inevitabil învăț lucruri noi, prezintă o reală importanță în formarea mea ca artist iar rezultatul contactului meu cu ei, sunt eu- cel din prezent.
Activitatea mea artistică momentan se rezumă la temele pe care le fac la facultate şi proiectele personale pe care le valorific asiduu. Temele care mă inspiră le găsesc în mediul care mă înconjoară: lucrurile care îmi plac sau dimpotrivă, cele care mă deranjează, obiecte şi situaţii care doar în mintea mea creează o poveste. Eu cred că sunt o mulţime de lucruri semnificative artistic în lumea în care trăim, nu trebuie neaparat să modificăm realitatea prin sforțări ale imaginarului, prin nereal, pentru că ele sunt sub o altă formă aici, tu ca artist trebuie să le observi şi să valorifici un limbaj prin care acestea se fac vizibile.
Fac artă pentru că am ceva de spus iar posibilitățile de exprimare vizuală mă ajută să comunic acel ceva. În lucrările mele sunt foarte sincer, ele mă pun față în față cu mine și cu lumea, pe când viața reală te obligă să te ascunzi, uneori să fii altul decât ești tu cel adevărat. Dacă cunoşti şi înţelegi lucrările mele, atunci mă cunoşti cel mai bine, prin ele mă descoperi pe mine cel mai direct. Arta este un refugiu pentru mine, îmi este mereu aproape şi la îndemână.
Pănă în prezent am practicat o mulţime de tehnici precum desen, grafică publicitară, pictură, fotografie şi gravură. Subiectele au fost diverse însă cel mai mult am explorat elementele plastice ale corpului uman. Întodeauna m-a fascinat armonia şi plasticitatea lui şi am încercat să redau acest lucru în lucrarile mele. În prezent mă preocupă fiinţa umană în ansamblu şi rolul ei în societate. Fiinţa umană ca materie, conştiință şi suflet.
Cred că opera cea mai valoroasă este aceea care îşi atinge scopul propus, nu contează mijloacele şi tehnica, important este dacă ai gasit soluţia optimă şi dacă rezultatul şi-a atins ţinta. Mizez pe un singur lucru atunci când vreau să creez o lucrare, trebuie să gândesc foarte bine conceptul iar tehnica sa fie exact cea mai bună variantă ca s-o pun în valoare, altfel artistul nu-și atinge ținta valorică la care aspiră.

Curagău Pavel, Copilul Nr.3 (detaliu), tipar sec, 50x70cm, 2011

Curagău Pavel, Copilul Nr. 4, tipar sec, 70x50cm, 2011

Curriculum Vitae

Curagău Pavel
15.09.1989

Domiciliu: Republica Moldova, Nisporeni, str. Pacii 3b/ap.20.
Rezident: România, Cluj-Napoca, str. Albac 21, ap. 9.
RO: +40 747 45 8424
MD: +373 697 65 397

[email protected]
www.curagaupavelart.blogspot.com
www.curagaupavelphoto.wordpress.com

Educaţie
2011 Student Erasmus la Akademia Sztuk Pięknych, Wrocław, Polonia.
2009 Student la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, Secţia Grafică, Cluj-Napoca, România.
2005-2009 Absolvent al Liceului de Artă „George Apostu”, Secţia Grafică, Bacău, România.
1996-2005 Absolvent al Liceului Teoretic „Mircea Eliade” ,Nisporeni, Republica Moldova.
1999-2004 Absolvent al Şcolii de Arte Plastice, Nisporeni, Republica Moldova.

Activitate profesională
2010 „PHOTO WORKSHOP” tabăra de fotografie la mănăstirea Oaşa, Alba, România.
2008 Tabăra Naţională de Artă „Ion Irimescu”, Bacău, România.
Tabăra Internaţională de Creaţie-Simpozion „Art Textil” ediţia a V-a, Sadova, Călăraşi, Republica Moldova.
2007 Tabăra Internaţională de pictură „Tescani”, Bacău, România.

Premii
2009 Locul 3 la Olimpiada Naţionala de Arte Vizuale etapa naţională, Secţia Grafică, Târgu-Jiu, România.
Locul 1 la secţia „Afiş” în cadrul concursului de afiş, grafică şi caricatură în cadrul acţiunii „Luna Pădurii” ediţia a XIX-a, Bacău, România.
Locul 3 la secţia „Caricatură” în cadrul concursului de afiş, grafică şi caricatură în cadrul acţiunii „Luna Pădurii” ediţia a XIX-a, Bacău, România.
2008 Locul 3 la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale etapa naţională, Secţia Grafică, Bacău, România.
PREMIUL SPECIAL AL PRIMARIEI pentru „Cel mai bun desenator” de la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale etapa naţională, Secţia Grafică, Bacău, România.
Diploma de Excelenţa pentru palmaresul realizat în domeniul educaţiei şi poziţia de excelenţa deţinută în galeria de olimpici ai şcolii româneşti, Bacău, România.
Locul 1 la secţia „Afiş” în cadrul concursului de afiş, grafică şi caricatură în cadrul acţiunii „Luna Pădurii” ediţia a XVIII-a, Bacău, România.
Locul 2 la secţia „Grafică” în cadrul concursului de afiş, grafică şi caricatură în cadrul acţiunii „Luna Pădurii” ediţia a XVIII-a, Bacău, România.
Locul 3 la secţia „Caricatură” în cadrul concursului de afiş, grafică şi caricatură în cadrul acţiunii „Luna Pădurii” ediţia a XVIII-a, Bacău, România.
Locul 3 la secţia „Fotografie” în cadrul concursului de afiş, grafică şi caricatură în cadrul acţiunii „Luna Pădurii” ediţia a XVIII-a, Bacău, România.
Locul 2 la Concursul Naţional „Mesajul meu antidrog” ediţia a V-a, Bacău, România.
Locul 1 pentru secţiunile „Cap semnificaţie” „Mail art” „Batik” la concursul tabăra naţională de artă „Ion Irimescu”,Valea Budului, Bacău, România.
Locul 3 la Concursul Internaţional de Artă „A.T.C.” ediţia a V-a, Sadova-Călăraşi, Republica Moldova.
Locul 3 la Concursul Internaţional de Artă „Arte textile” ediţia a V-a, Sadova-Călăraşi, Republica Moldova.
Menţiune la concursul de fotografie „Bacău 600”, Bacău, România.

Activitate expoziţională
2011 Expoziţia concurs „Fotografiază o celebritate!” în cadrul expoziţiei „Henri Cartier-Bresson în Oltenia. Fotografii de Victor Boldâr”, Nopţile Muzeelor, ediţia 2011, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, România.
Expoziţia PRESIUMBRE în cadrul concursului EXPO MARATON, Galeria Casa Matei, Cluj-Napoca, România.
2009 Expoziţia ABSOLVENŢILOR DE GRAFICĂ 2008-2009 de la Liceul de Artă „George Apostu”, Galeria Velea, Bacău, România.
2008 Expoziţia PROFESOR-ELEV în cadrul Olimpiadei Naţionale de Arte Vizuale, Galeria ALFA, Bacău, România.

Certificate şi adeverinţe
2011 Adeverinţă de colaborare cu Asociaţia Turistică Ghizii României (A.T.G.R) în cadrul proiectului ECOTERRA, Bucureşti, România.
2009 Certificat de voluntariat la Clubul de Ecologie şi Turism „Veniţi cu Noi”, Bacău, România.
Certificat de voluntar la „Agenţia Naţională Antidrog” Bacău, România.
2008 Testimonium pentru membru fondator al gruparii artistice A.T.C. ALFA CLUB Iaşi/Bacău/Chişinău.

Publicaţii

https://www.modernism.ro/2011/05/09/expo-maraton-pavel-curagau-adrian-ghiman-galeria-casa-matei/
http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2009/07/08/pavel-curagau-un-tinar-care-indrazneste-sa-viseze.html
http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2008/05/05/succesorii-lui-tonitza-si-enescu-premiati-la-olimpiadele-nationale-de-arte-din-bacau.html
http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2008/05/06/11-premii-pentru-bacau-la-olimpiadele-nationale-de-arte.html
http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2008/11/08/statuile-vii-angajati-ca-sa-stea-tepeni.html
http://magdavacariu.blogspot.com/2011/01/pavel-curagau.html