Obiectele ne spun povestea

Memoria şi obiectele

Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor, la 18 mai, Muzeul Ţăranului vi se va dezvălui prin poveştile şi amintirile voluntarilor săi.

Încă din 2007, zeci de voluntari – studenţi, sociologi, etnologi, artişti, comunicatori, arhitecţi – se implică în proiecte de educaţie muzeală, ne ajută la montarea şi promovarea expoziţiilor, participă la târguri luând interviuri meşterilor sau aplicând chestionare publicului, fac cercetări pe teren împreună cu specialiştii muzeului, strângând materiale şi mărturii.

Valentina, Iris, Oana, Genţiana, Andreea, Crina, Cristian au vizitat muzeul de mai multe ori şi poate că-l ştiu ca-n palmă, iar miercuri îl vor arăta şi celor care-i vor trece pragul. Sunt obiecte în muzeu care nu pot fi uitate. Fiecare vizitator în parte descoperă un lucru care să-i provoace amintiri, ceva care ne trimite în timp, în copilărie, la bunicii de la ţară şi ne stârneşte pofta de a povesti.

Lucrurile de care ţăranul se înconjoară s-au născut din mâinile lui, sunt obiecte comandate de nevoi, niciodată inutile, impersonale sau pur decorative. La Muzeul Naţional al Ţăranului Român nu le veţi găsi expuse individual, ci în dialog.

Poate vă faceţi drum la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în ziua de 18 mai, şi dacă aveţi puţin timp să-i ascultaţi, vă invităm să intraţi în dialog cu voluntarii noştri, care vă vor povesti propriile lor istorii despre obiectele din muzeu şi vă vor îndemna să le spuneţi şi pe ale dumneavoastră.

Veniţi să povestim împreună, miercuri, 18 mai, la MŢR!

Intrarea, la toate expoziţiile din muzeu, va fi gratuită.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte şi Tradiţii Populare. Este un muzeu naţional, patronat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Posesorul unor colecţii de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o clădire-monument istoric, în stil neo-romanesc, practică o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit în anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA – European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungeşte şi în publicaţiile muzeului, în acţiunile de tip Muzeul Misionar, Şcoala Satului sau în evenimente ca vernisaje, concerte, conferinţe.

 

Program de vizitare:

de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Luni este închis.

Parteneri media: 24-Fun, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Port.ro, Hot News, webpr.ro, www.LiterNet.ro, Observator cultural, Cultura, www.LăcaşuriOrtodoxe.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, ArtClue, www.comunicatedepresa.ro