ora 19:00 performance “Sesam, öffne dich!” – Oana Paula Vainer in colaborare cu Adrian Popescu
ora 20:00 muzica mixata de Ducu Buzea
…
Un Cuvant la asa – zisa lume mecanica a amintirilor reconstruibile ale Oanei Vainer
In lucrarile cele mai noi ale Oanei Vainer sunt utilizate tehnici de montaj asemanatoare celor folosite de Sergej M. Eisenstein. Eisenstein vorbeste despre ideea formarii unui nou gand, atunci cand montajul a doua parti independente “se ciocnesc” una de cealalta. In lucrarea “Wurmlöcher” (2011) se ciocnesc nu numai obiecte (un scaun si weingummi) si imagini ale acesora ci si legaturi personale ale artistei ce produc/creeaza mai departe o noua imagine.
“Wurmlöcher” (Gauri de vierme) face referire la un fel de “techni-coloured magic”, despre care Simon Starling povesteste cu ocazia vizitei pe care i-o face unui anume Bernie Skuse. Aici este vorba despre un bat (Stecken) si un scaun format din butuci de vita de vie impletita, care indeplinesc, in mod magic, rolul de mijloc de transport dar si de busola, ghidand calatoriile lungi. La Oana Vainer acest simbol al busolei este inlocuit de un stimulent (synthetisches Genussmittel) sintetic al timpurior noastre. Copilaria artistei este marcata de experienta cresterii vitei de vie in curtea bunicii ei. Poate ca nu intamplator Oana locuieste acum la proape 2000 km distanta, in Germania, inconjurata de dealuri cu vita de vie.
“Sesam, öffne dich!” (Sesam, deschide-te!) este o serie de noi lucrari, care are ca specific rememorarea timpului pe care artista l-a petrecut in preajma tatalui sau. Acesta isi demonteaza in fiecare toamna motocicleta pentru a o reconstrui, bucata cu bucata, primavara urmatoare. Procesul, repetat ani de zile din cauza lipsei de spatiu, este intrerupt de pierderea brusca de memorie a tatalui. Titlul lucrarii (“Sesam, öffne dich!”) urmareste acest gand. Amnezia tatalui inseamna implicit si stergerea proiectiei in memorie a locului unde se gaseste motocicleta dezmembrata. “Sesam, öffne dich!” (Sesam, deschide-te!) imagineaza in aceasta istorie o podea de sticla intre apartament si beci (locul unde se afla demontata motocicleta). Odata cu revenirea imaginilor din trecut, a amintirilor, povestea este adusa in prezent. Motocicleta, ca simbol al mijlocului de locomotie, va fi inlocuita de un telefon mobil.
In video-ul “Home is the place you left” (Acasa este locul de unde ai plecat), un grup de drumeti incearca sa gasesca sensul dorintei de a escalda si de a cuceri un loc aflat la mare inaltime cu atat mai mult cu cat escaladarea sa necesita efort fizic iar in unele situatii poate presupune chiar riscarea propiei vietii. Titlul “Home is the place you left” citeaza publicatia cu acelasi nume al artistilor Michael Elmgreen si Ingar Dragset. Acasa, inteles drept acel loc de origine predeterminat, primeste o alta semnificatie odata ajuns intre straini. Oana Vainer se intreba ce inseamna acasa, ce presupune experimentarea zonei de dupa granita si care este momentul in care se deschide si “simtul” pentru locul de provenienta.
O multitudine de astfel de intrebari filozofic-existentialiste, construite in jurul ideii de dragoste, pierdere si memorie, se regasesc in lucrarile idiosincratice ale Oanei Vainer. Accesand detalii ale propriei copilarii dar si ale prezentului imediat, artista le aseaza si le slefuieste sub propriul microscop de sticla. Expozitia din Bucuresti este prima expozitia in tara ei de origine, Romania, ea insasi aflata – in oglinda lumii de dincolo de granite- pe traseul propriei “descoperiri”.
Rainer Ganahl, New York, Mai 2011
Tradus si prelucrat din limba germana de Stefan Ruschhaupt si Oana Paula Vainer.
Multe multumiri pentru sprijin lui Rainer Ganahl, Stefan Ruschhaupt, Cristian Dobrescu, Ducu Buzea, si nu in ultimul rand lui Vlad Ionescu si Adrian Popescu
minciuni….