Institutul Cultural Roman din Praga sustine reprezentarea Romaniei la cea de-a V-a editie a Bienalei de arta contemporana de la Praga (19 mai-11 septembrie 2011), in cadrul proiectului de grup „Portrete ale puterii”, propus de curatoarea britanica Jane Neal.
Artistii Zsolt Bodoni, Robert Fekete, Alexandr Tinei, Peter Sudar si Attila Szucs, reprezentand Romania, Republica Moldova si Ungaria, sunt legati prin etnie, locul nasterii sau prin spatiul de viata si de creatie. Istoria locurilor in care au crescut sau in care s-au format artistic si trecutul imperialist-comunist le-au lasat urme semnificative, influentandu-i in modul in care reprezinta sau in deciziile de stil, de multe ori lasandu-se constient influentati de tendintele socialism-realismului. Acesti artisti sunt legati si printr-un loc comun al explorarii: a mitologiilor private sau publice; a icoanelor puterii din trecut si din prezent (fie ele umane sau masini); a relatiei incordate dintre societate si individ si a liniei din ce in ce mai vagi dintre realitate si fictiune si dintre constient si subconstient. Curatoarea britanica Jane Neal reuneste in aceasta expozitie de grup diferite reprezentari, „portrete” ale puterii, umane sau obiectuale, portrete alegorice sau semnificanti ai puterii, ai statutului, ai autoritatii sau chiar ai statului.

Bienala de arta contemporana de la Praga se desfasoara intre 19 mai si 11 septembrie si este gazduita de fabrica de instrumente de zbor Mikrotechna din Praga. Bienala este impartita in trei mari sectiuni „Expanded Painting”, „Art in General” si „Padiglione”, avand si o sectiune speciala dedicata fotografiei „Photo 2”. Proiectul curatorial „Portrets of Power / Portrete ale puterii” (curator: Jane Neal) face parte din sectiunea „Expanded Painting”, alaturi de proiectele „Painting Overall” (curator: Giancarlo Politi si Halena Kontova), „Some Domestic Incidents” (curator: Matt Price si Charlie Levine) si „The Necessity of Abstraction” (curator: Christine Nippe).

Pentru detalii privind Bienala de arta contemporana de la Praga, vizitati: www.praguebiennale.org

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.