Irina Tănase
14 aprilie – 3 mai 2011

Curator: Dan Mircea Cipariu
Coordonator Atelier 030202: Mihai Zgondoiu

Vernisaj: joi 14 aprilie 2011, ora 19.00, ATELIER 030202 (Sala Nouă TC)
Str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti / www.atelier030202.blogspot.com

“Un rafinat son interior, cu o construcție la limita dintre hiperfigurativ și plonjarea în oniric, se revelează în ”The White Room”, noul album vizual al Irinei Tănase, unul cu afinități de baladă pop-rock, într-un baldachin în care pulsează fragmente de viață trăită și viață visată. O cameră în care albul devine background și chiar passepartout pentru detalii și linii pline de tensiune și vibrație epică și energetică. O cheie de lectură  folosită pentru resurecția figurativului, loc de întâlnire a realismului cu introspecția.

Efectele acestui tip de asumare artistică produc un fundal afectiv estompat de linii și decorațiuni cu adevărat interioare. Din acest fundal al albului pre alb explorat, albul unui cearceaf de sentiment nealterat, ies, ca în urma unui cutremur al interiorității ori al exploziei de lavă vulcanică, fragmente, schițe, vigniete, crochiuri de nostalgii, amintiri și reverii. Pariul pe lecția flashback-ului este asumat fără false adăugiri posmoderne, cu o foarte curată tehnică a desenului și a unei lumi stimulate de dualitatea alb-negru.

Personajele principale ale Irinei Tănase ies din matrița secvențialității pentru a aglutina, în cele opt pânze mari, morfologia unei stări. O stare ce își va căuta sensurile și povestea în finalul imaginat de artistă: 60 de perne, din instalația-baldachin gândită pentru spațiul galeriei  Atelier 030202, vor fi cartolinele imaginare ale scrisorilor din ”The White Room” pe care le vor primi vizitatorii acestei încântătoare și profunde expoziții.”

Dan Mircea Cipariu

Organizator: ATELIER 030202
Parteneri:Teatrul de Comedie, Clubul UNESCO-Adolescenţii, Asociaţia Euro CulturArt
Partener strategic: Colina Motors
Parteneri media: RRC, Time Out, Cultura, aLtitudini, Art Clue, Modernism.ro, Zile şi Nopţi, Agentiadecarte.ro, veiozaarte.ro, cronicadevineri.blogspot.com

Irina Tănase (n. 1976) este absolventă a Academiei de Arte “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, sectia pictură (2001). Activează ca artist vizual în următoarele domenii: desen, pictură, instalaţii. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din
România.