Săptămâna Patimilor

La sfârșitul Postului Paștilor, in  Săptămâna Patimilor taranul roman urma un intreg ritual, cu post si rugaciune, care culmina cu spovedania si sfanta impartasanie.

Mamaliga, care insotea orice mancare, in special cea de post, a ajuns sa fie chiar un simbol al taranului. In Postul Mare taranul punea pe masa o mamaliga fiarta in ceaun. Dupa rugaciunea “Tatal Nostru”, rostita de capul familiei, mamaliga era taiata cu un fir de ata si impartita mesenilor. Cu linguri de lemn, acestia mancau mamaliga cu fasole batuta sau cu alte preparate de post. Fiind in Săptămâna Patimilor acestia pomeneau cu evlavie de “Cina cea de Taina” imaginandu-i pe Apostoli in jurul lui Iisus Hristos.

Iisus a inviat, pe apostoli ii mai intalnim in calendar sau in icoane, taranii au plecat in occident, iar de “Cina cea de Taina”  ne mai amintim cand o vedem reprodusa in albume de arta.

Ca e saptamana patimilor ne mai amintesc televiziunile “ca iar s-a scumpit mielul” si mai revedem un film cu Patimile lui Iisus.  De post nu mai punem de mamaliga, ca mancam parizer de soia, iar de spovedit o facem pe Facebook…

Pacatele-s multe si tin pas cu lumea…

Text si desene Lucian Muntean, acrilic, tuș pe hartie manuala

hartia manuala este facuta de Razvan Supuran la Atelierul de Carte

Cina cea de Taina

Cina cea de Taina

Cununa de spini

Inmultirea pestilor si a painii

Inmultirea pestilor

Spovedanie

Iertarea pacatelor

Saptamana Patimilor