Centrul de Introspecție Vizuală

www.pplus4.ro

SELF PUBLISHING IN TIMES OF FREEDOM AND REPRESSION/ PUBLICAȚIILE INDEPENDENTE ÎN VREMEA REPRESIUNII ȘI A LIBERTĂȚII DE EXPRESIE

ATELIER ȘI DEZBATERI PUBLICE, 19 – 23 Aprilie  2011

Atelierul SELF PUBLISHING IN TIMES OF FREEDOM AND REPRESSION are drept fundal istoria complexă a publicațiilor independente românești, rămasă încă prea puțin cunoscută și cercetată. Sub regimul Ceaușescu, reglementările impuse de stat asupra domeniului cultural și artistic erau extrem de aspre, astfel că în România producția de publicații independente înflorește abia odată cu începutul anilor ’90. În ultima vreme,  cenzura ideologică este înlocuită de constrângerile economice, financiare sau tehnice. Considerăm că publicarea ca modalitate de exprimare și samizdatul ca formă a sa, născut în condiții opresive specifice, comune mai multor țări din Europa de Est, merită o atenție specială ce ar putea arunca o lumină nouă asupra sensurilor publicației independente, asupra formelelor sale și asupra provocărilor sale contemporane.

Care sunt astăzi noile forme ale cenzurii? Care sunt limitele și mijloacele exprimării/cenzurii de sine și ale libertății de exprimare? Care este rolul tipăriturii în epoca internetului și a rețelelor de socializare?

Partea practică a atelierului constă în producerea unei publicații pe tema cenzurii. Marco Balesteros & Sofia Goncalves (Portugalia), Renata Catambas (Portugalia/Olanda), Rafaela Drazic (Croația), Elenora Farina (Italia), Ward Heirwegh (Belgia), Tzortzis Rallis (Grecia/UK), Katarina Sevic (Serbia/Ungaria), Golie Talaie (Iran /Olanda), Paul Wiersbinski (Germania) vor dezvolta conținutul și formatul editorial al unei publicații care se va tipări după terminarea atelierului.

SELF PUBLISHING IN TIMES OF FREEDOM AND REPRESSION / Publicațiile independente în vremea represiunii și a libertății de expresie este un proiect al Centrului de Introspecție Vizuală/Asociația peluspatru, inițiat și conceput de Anca Benera și Arnold Estefan.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.

În cadrul atelierului va avea loc și o serie de dezbateri publice:

Marți, 19.04. 2011, ora 19:00/ LIA PERJOVSCHI/ Sens

Arta s-a schimbat; estetica nu mai este suficientă. Să critici fără să propui ceva este un lucru depășit. Să faci tot ceea ce poți cu ceea ce ai (pe baza unei perspective globale/locale/personale) poate constitui o formă de artă.

Miercuri 20.04. 2011, ora 19:00/ Dr. PIOTR RYPSON/ De la Underground la Overground

Presa și publicațiile poloneze de underground și de samizdat reprezentau un fenomen foarte răspândit în anii ’80. Sute de titluri abordau subiecte de natură politică, economică și religioasă. În paralel cu acestea s-a dezvoltat un circuit independent al publicațiilor de artă, avându-și rădăcinile în samizdatul artistic al anilor ’60 şi ’70. În prelegerea sa, Piotr Rypson va prezenta principalele publicații artistice și literare din acea vreme și va evidenția modul în care acestea au pregătit terenul pentru reapariția revistelor culturale în ultimul deceniu.

Miercuri 20.04.2011, ora 20:00/ VASILE ERNU/ Noile forme de protest in fostul spatiu sovietic: de la tweeter la revolte de strada.

Marea parte a spațiului exsovietc a intrat în anii 2000 printr-un profund proces de depolitizare. „Capitalismul cu față umană” a acaparat totul, iar cele mai importante grupuri sociale și culturale, fie s-au apropiat prea mult de puterea politică, fie s-au îndreptat spre zona profitului cu orice preț. Oaze de independenţă față de structura birocratico-comercială dominantă a Puterii au devenit o raritate. În acest sistem de control soft dominant au apărut totuși diverse grupuri independente, care au venit cu forme de reflecție și acțiune alternative. Cum au putut ei să se organizeze, care sunt formele de protest la care au recurs? Cum se dezvoltă aceste rețele și ce se mai întâmplă pe frontul de Est?

Joi 21.04.2011, ora 19:00/ OLGA ZASLAVSKAYA/ Arhivarea rezistenței: Samizdatul și arhivele sale

Cercetarea recentă a situației speciale a samizdatului ca documentație de arhivă a scos la iveală felul în care poate fi distrusă integritatea memoriei scrise. Documentele și artifactele produse în mediul underground al țărilor din fostul bloc sovietic au fost excluse din politica de conservare pe termen lung. În același timp, singularitatea contextului istoric care a motivat apariția și răspândirea samizdatului a generat și logica specială a circulației acestuia. O parte semnificativă din documentele aparținând samizdatului au fost scoase ilegal din țările comuniste în Occident, sfârșind în numeroase organizații și colecții particulare din străinătate. Caracterul dispersat al surselor arhivistice ale samizdatului are un efect negativ asupra calității cercetării în acest domeniu. Unul dintre obiectivele principale ale Asociației Internaţionale [de Cercetare] a Samizdatului îl constituie identificarea și elaborarea unor posibile soluții de depășire a problemei degradării materialelor de samizdat atât la nivel fizic, cât și „virtual” — în memoria colectivă a prezentului și în beneficiul memoriei culturale a generațiilor viitoare.

Joi, 21.04.2011, ora 20:00/ DAMIANA OTOIU/ Strategii de cenzură și propagandă în România Stalinistă. Imitare a modelului sovietic.

________________________________________________

Eveniment în parteneriat cu IICCMRE:

Miercuri, 27 Aprilie, 11:00 la IICCMRE/ The Other Romania. Cold War Broadcasting/ A. Ross Johnson, Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu, Stephen Ruken

13-19 Str. Alecu Russo, Et. 5, ap.11, sector 2, Bucuresti

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc va găzdui un eveniment dedicat rolului Radio Europa Liberă în timpul Războiului Rece. Cu această ocazie va avea loc o dublă lansare de carte (Radiodifuziunea în timpul Razboiului Rece: Impactul asupra Uniunii Sovietice și asupra Europei de Est: Colecție de studii și documente, 2010; Radio Europa Libera și Radio Libertatea: Anii CIA și mai departe, 2010), cu participarea editorului, d-l A. Ross Johnson, fostul director Europa Liberă, cercetător bursier și consilier al Proiectului Arhiva RFE/RL la Hoover Institution, Universitatea Stanford. Lansarea de carte va fi urmată de o masă rotundă la care vor participa: d-l Mihnea Berindei, cercetător la CNRS și membru al consiliului știinţific al IICCMRE; d-l Dorin Dobrincu, director al Arhivelor Naționale ale României; și d-l Stephen Ruken, secretar adjunct al Ambasadei SUA din București.

________________________________________________

Eveniment în parteneriat cu Biblioteca Alternativă:

Relansarea site-ului Indymedia Romania. De unde am pornit, cât de utilă și necesară este astăzi o platformă de ”media independentă”? Colectivului editorial Indymedia, Romania.

________________________________________________

Parteneri: Institutul Polonez, Biblioteca Alternativă, IICCMMR, UAP, Tipografia 3B.

Parteneri media: Observator Cultural, Zeppelin, Arhitext, Critic Atac, Revista 22, IglooMedia, Radio Romania Cultural, Sapte Seri, Zile si nopti, 9am.ro, WebPR.ro, hipmag.ro, modernism.ro, studentie.ro, veiozaarte.ro, artboom.ro, neaparat.ro, metropotam.ro, artactmagazine.ro, revista Arte si Meserii, gingergroup.ro, artclue.ro, TATAIA, stiupecineva.ro.

Informații:

www.pplus4.ro

Responsabil Presă

Roxana Dănăilă

[email protected]

Centrul de Introspecţie Vizuală

Str. Biserica Enei 16, sector 1

Bucureşti, România

www.pplus4.ro

[email protected]

0748 030 766