Aici și Atunci
Vernisaj, Vineri, 15 aprilie, orele 19.00, Club Electro Putere Craiova

artiști:
Alexandra Croitoru & Ștefan Tiron în colaborare cu Vasile Pop Negreșteanu, Ion Grigorescu, Julian Mereuță, Aurelia Mihai, Ciprian Mureșan, Miklos Onucsan
cu participarea:
Marina Albu, Razvan Botiș, Ștefan Sava

curator Magda Radu

Aici și Atunci reuneste artiști din generații diferite și își propune să reflecteze asupra temei “artistului la lucru”, aducând în discuție relația trecut-prezent, problema identității naționale și relația complicată între demersul artistic și contextul politic.

Majoritatea lucrărilor selectate în expoziție au un substrat autobiografic, iar prin recursul la autoreprezentare și prin dimensiunea performativă, ele vorbesc despre condiția artistului și circumstanțele – uneori problematice – care îi definesc activitatea.

Fotografiile lui Julian Mereuță realizate în 1970 – și neexpuse până acum – sunt emblematice pentru felul în care în timpul regimului comunist anumite practici artistice au fost restricționate și condamnate la marginalitate.

Prin contrast, Ciprian Muresan chestionează cealaltă fațetă a producției artistice, anume proliferarea artei oficiale și dezvoltarea cultului personalității lui Ceaușescu.

Proiectul O frescă pentru România inițiat de Alexandra Croitoru și Stefan Tiron problematizează modul în care este reprezentată istoria recentă, compoziția picturii fiind realizată de Vasile Pop-Negresteanu, un artist căruia i se încredințau si în trecut comenzi oficiale.

Demonstrând continuitate cu preocupări anterioare, o serie de fotografii recente ale lui Ion Grigorescu îl înfățișează pe artist angajat în diverse activități cotidiene care sunt investite de el cu o dimensiune ritualică.

Performanțele discrete ale lui Miklos Onucsan sunt transformate în autoportrete “de parcurs” care au un substrat polemic și propun un comentariu subtil privind locul artistului în societate.

Aici si Atunci face parte din proiectul Romanian Cultural Resolution organizat the Club Electro Putere împreuna cu Institutul Cultural Român din Berlin si prezentat in Werkschau Spinnerei Leipzig in perioada 1 mai – 1 iunie 2010.

credit foto: Julian Mereuță, Capturat, 1970, 8 ore performance, București
cu sprijinul Institutului Cultural Român  sponsor ELECTROPUTERE  partener media Illy

Durata expozitiei : 15. 04 – 06. 05 2010

orar:
Marți – Sâmbătă

16.00 – 19.00
Duminică, Luni închis

Club Electro Putere
Calea București 56
200515 Craiova RO
www.clubelectroputere.ro

Tel +40 (0) 724 043 960


www.clubelectroputere.ro

Foto credit: Julian Mereuță, Capturat, 1970