Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Institutul European pentru Itinerare Culturale au realizat în perioada 18 – 31 martie o campanie de informare asupra Programului de Itinerare Culturale ale Consiliului Europei.
În cadrul acestei campanii a fost dezvoltat şi un website, Culture Routes, care oferă informaţii despre cadrul general al Programului, detalii despre fiecare din cele 29 de itinerare deja certificate, ştiri şi evenimente relevante pentru itinerarele culturale şi acces la baza de date a bibliotecii Centrului de Resurse din Sibiu.

Vă reamintim că primul Centru de Resurse al Institutului European pentru Itinerare Culturale (IEIC) a fost inaugurat pe 19 mai 2010 în Sibiu. Susţinut de Consiliul Europei, el reprezintă un centru regional de asistenţă pentru operatorii ce lucrează la dezvoltarea itinerarelor culturale
europene în sud-estul Europei şi zona Caucazului de sud.

Centrul de Resurse funcţionează ca o antenă a IEIC, fiind găzduit în Casa Luxemburg din Sibiu (Piaţa Mică nr. 16), proprietate a Bisericii Evanghelice, ce a fost restaurată în 1999 printr-o iniţiativa comună a guvernelor României şi Luxemburgului şi a oraşului Sibiu.

Centrul de Resurse are ca scop dezvoltarea itinerarelor culturale în România şi în celelalte ţări din regiune. El constituie atât un spaţiu de întâlnire a operatorilor din turism şi cultură cât şi un loc de informare şi documentare.


Programul de Itinerare Culturale al Consiliului Europei a fost lansat în Europa în 1987 şi urmăreşte cunoaşterea istoriei şi a patrimoniului comun, a culturii, a tradiţiilor, a memoriei prin intermediul turismului cultural. Aceste valori ce unesc europenii încurajează o mai bună înţelegere a Celuilalt, dezvoltând dialogul inter-cultural şi inter-religios ca bază a înţelegerii şi acceptării reciproce. În acelaşi timp, ele reprezintă instrumente de îmbunătăţire a calităţii vieţii şi surse de dezvoltare locală socială, culturală şi economică.

Itinerarele Culturale reprezintă un cadru de cooperare între guvernele Europei, în acord cu priorităţile politice ale Consiliului Europei şi Uniunii Europene, promovând Europa că principală destinaţie turistică şi sprijinind turismul cultural şi durabil.

Persoana de contact
Mihai Dragomir
director
Casa Luxemburg, Piaţa Mică nr. 16, Sibiu
România, RO 550182
Tel: 0040727 642858
[email protected]