ALERT studio. Vernisaj 22 februarie, ora 19.00. Expozitie Lea Rasovszky

Sorrow, Heartache, Recovery & Shit.

Nici macar anxietatile nu ne mai apartin. Visele le-am pierdut demult. La fel si durerile. Incercam sa le construim, sa ni le insusim gata facute si sa le reciclam ca pe niste „super materiale” de făcut arta. Lea Rasovszky le numeste „colesterol sentimental”. Eu le-as numi „prezervative sentimentale”. Anxietatile ne protejează de traume, ele anticipeaza  o experienta inca netraita, o amenintare necunoscuta. In starea de asteptare a unui pericol real, a unui motiv de revolta, a unei tristeti autentice, Lea Rasovszky priveste lucid si ironic manipularea sentimentala, melancolia contrafacuta, nostalgia dupa ceva ce nu ne-a apartinut niciodata si anxietatile de duzina.

Prin desen si instalatie, artista releva contrastul dintre materialele sterile si cele organice, dintre artificial și natural, într-o dihotomie care ne dă peste cap existenta. Animalutul interior, agresiv sau inofensiv, functionează astazi pe baterii. Il incarcam si ii dam un timp de desfasurare limitat. Lacrimile tasnesc dintr-un dispozitiv-fantana pe care, cand ne plictisim, il scoatem din priza. Suferim singuri sau în cuplu, intr-o rama kitsch, usor reconfortanta.

Am vrea sa pornim un razboi, dar nu stim impotriva cui. Am vrea să plangem, dar nu stim de ce. Am vrea sa ne ferim, dar nu vedem pericolul.

Si totusi, “viitorul suna bine”…

Diana Marincu,

curator ALERT studio

ALERT studio functioneaza ca pop-up gallery. / ALERT studio functions as a pop-up-gallery.

Vizitarea expozitiei se va face in perioada 22 februarie – 8 Martie, prin programare telefonica. / The exhibition is on view between February 22 and March 8. Visits will be programmed by phone.


2-4 Mircea Vulcanescu Street , code 010281, Bucharest, Romania.

T. +40723662345

www.alertstudio.org

ALERT studio este un proiect independent initiat de Raluca Ilaria Demetrescu, Alina Buga si Catalin Burcea cu scopul de a crea o platforma de cercetare  si promovare a productiei artistice contemporane. Asumandu-si functia de spatiu laborator, Alert Studio propune o intalnire intre artisti, idei, directii si discursuri din zone conceptuale si spatii culturale diferite. Sunt importante si apreciate gandirea critica si interogatia ca metode de cercetare a contextului cultural-artistic contemporan.

ALERT studio functioneaza ca o galerie de proiect, conectand trei directii de explorare artistica – PINK | RED | WHITE – intr-un singur spatiu. Insa aceste coordonate nu inseamna indexare, restrictie si etichetare. Ele se pot intersecta si nuanta, pot oricand dialoga si declansa dezbateri.

PINK CODE

Coordonator: Raluca Ilaria Demetrescu

Interese: Demersuri creative subiective, intuitive, experimentale, onirice, senzoriale. Mitologia personala si etica dezvaluirii ca strategii ale creatiei contemporane.

Guidelines: Discurs vizual coerent, bazat pe jocul dintre fictiune si (auto)biografie, realitate si fantezie, confesiune si minciuna.

Medii : Desen, obiect, instalatie, text, performanta, fotografie, new media, pictura si altele.

Scop: Sondarea unor probleme intime ce se pot extinde de la nivelul micro-personal la probleme generale. Recuperarea unor repere prin introspectie si autoanaliza ca metode de cercetare.

Overall: ROZ = vis, delir, alegorie, sugestie, ambiguitate, amintire si (auto)biografie.

RED CODE

Coordonator: Alina Buga

Interese: Proiecte venind din zone aparent exterioare spatiului artistic, din publicitate, fashion sau design, dar care prin concept si articulare creativa se detaseaza de spatiul circumscris initial. Proiecte asa-zis inadecvate, in neconcordanta cu pretentiile beneficiarului, cu o viziune inedita si actuala. Subiecte extrase din arsenalul ludic (personal), prelucrate si expuse intr-o formula artistica logica si disciplinata.

Guidelines : Disponibilitatea de a lucra in echipa. Capacitatea de a explica ideea conceptului in mod coerent.

Medii: Instalatie, performance, happening, video, audio, fotografie, ilustratie, obiect, digital media

Scop : Identificarea  absurditatii si contradictiei in fenomenele deviatiei sociale si investirea lor cu un   sens artistic. Chestionarea unor stereotipii de gandire privind granitele dintre spatiul creativ si non creativ. Stabilirea unei  comunicari intre artisti pornind de la prioritatile si interesele lor comune.

Overall: ROSU = debordant, colorat, excentric, inovativ

WHITE CODE

Coordonator: Catalin Burcea

Interese: Productii artistice “angajate”, cu precadere proiecte implicate social-politic, care au un discurs bine conturat critic. Proiecte de analiza, de sinteza, in care conceptul, enuntul artistic, poate fi ironic, acid, reflexiv, revelator. Criterii creative de cercetare a comportamentului schizoid specific diferitelor grupuri, categorii sociale, componente ale spatiului de referinta.

Guidelines: Lexic inovativ al mijloacelor de exprimare creativa. Minimalism si eficienta in comunicare. Discurs vizual coerent, atent articulat din punct de vedere conceptual.

Medii: Orice fel de mijloace/metode de comunicare, (old new media & new media, instalatie, obiect, performance, conceptual writing etc.) cat timp propunerile artistice sunt actuale, fresh, inovative, de substanta.

Scop: “Provocarea” prezentului prin discursuri critice asumate. Denuntarea si activarea unor probleme cheie din zona politica si sociala.

Overall: ALB = reflexiv, reactiv, proiectiv, incisiv, conceptual, substantial, ingenios, inteligent, interesant.

****************************************************

ALERT studio is an independent project initiated by Raluca Demetrescu Alina Buga and Catalin Burcea in order to create a platform of research and promotion of contemporary artistic production. Taking on the function of alaboratory space, Studio Alert proposes a meeting between artists, ideas, directions and speeches from different areas of conceptual and cultural spaces. Critical thinking and interrogation are important and valued as research methods in the contemporary cultural and artistic field.

ALERT studio stands as a gallery project, connecting three areas of artistic exploration – PINK | RED | WHITE – into one space. But these coordinates do not mean indexing, labeling and restriction. They may intersect, combine in new shades, and may always communicate and trigger debates.