Bucuresti – Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) anunţă lansarea celei de-a zecea ediţii a «Premiului Henkel CEE pentru Artă», competiţie de promovare a diversităţii culturale dedicată artiştilor din Europa Centrală şi de Est şi din Asia Centrală. Artişti din 23 de ţări sunt invitaţi să-şi înscrie lucrările din domeniile pictură, desen, fotografie, video şi instalaţie, câştigătorul urmând să fie recompensat cu suma de 7.000 Euro. În plus, lucrările de artă ale câştigătorului Premiului Henkel pentru Artă 2011 vor fi expuse atât în ţara natală, cât şi în cadrul unei expoziții individuale organizate la Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig, Viena, (MUMOK) în anul următor, incluzând şi publicarea unui catalog al expoziţiei.

Totodată, Henkel CEE acordă şi la această ediţie două premii adiţionale, fiecare în valoare de 2.000 Euro: Premiul pentru Tineri Artişti din Europa Centrală şi de Sud-Est, acordat în cadrul Programului Artists-in-Residence, sub forma unei burse de asociaţia culturală KulturKontakt Austria şi Premiul pentru Tineri Artişti Austrieci.

Ca şi în anii trecuţi, nu există o temă prestabilită pentru competiţie, fiind recompensate operele excepţionale şi inovatoare din domeniile pictură, desen, fotografie, video şi instalaţie. Un juriu internaţional format din curatori si experţi se va reuni în vară pentru evaluarea tuturor lucrărilor înscrise, urmând să nominalizeze 5 artişti finalişti în cursa pentru marele premiu. Câştigătorul va fi anunţat în cadrul unei ceremonii de gală ce se va desfăşura la Viena în noiembrie 2010, în prezenţa tuturor artistilor nominalizaţi.

Mulţi dintre finaliştii sau câştigătorii Premiului Henkel pentru Artă au fost invitaţi la expoziţii internaţionale şi s-au bucurat de succes la nivel mondial.  Printre aceştia se numără Dan Perjovschi (2002), Miha Strukelj (2008) şi Mladen Miljanovic (2009).

Premiul Henkel CEE pentru Artă în România – ediţia 2011

Artiştii români sunt aşteptaţi şi ei să se înscrie în competiţie. Şi în 2011, în cazul în care există mai mult de cinci înscrieri în România, se va organiza o preselecţie locală, jurizată de personalităţi importante ale mediului artistic local. Anul acesta însă, juriul va alege 1 singur artist ale cărui lucrări vor intra în procesul final de selecţie de la Viena. Câştigătorul local va primi şi un premiu în valoare de 1,000 Euro, din partea companiei Henkel România.

Condiţii de înscriere în concurs – 2011:

Pentru înscrierea la această ediţie a “Premiului Henkel CEE pentru Artă” sunt necesare următoarele documente:

–       Curriculum Vitae şi o descriere a activităţii artistice (în limba engleză sau germană);

–       Limită de vârstă: 40 de ani (artistul să nu fi împlinit încă vârsta de 40 de ani la momentul ceremoniei de premiere, care va avea loc în Austria în noiembrie 2011)

–       Număr lucrări care pot fi înscrise: 5-10 maxim. Nu se acceptă lucrări în original!

  • Pentru lucrările de artă din secțiunile pictură, desen, fotografie: reproduceri sub formă de fotografii, dosare și/sau cataloage (Format: max A3). Nu se acceptă diapozitive, CD-uri sau DVD-uri!
  • Pentru lucrările de artă din secțiunile video și instalație, lucrările vor fi trimise pe DVD-uri! (Durata maximă a materialelor de prezentare nu trebuie să depășească 10 minute)

–       Lucrările nu trebuie să fie anterioare anului 2008.

Data limită pentru trimiterea lucrărilor este 10 iunie (data poştei).

Lucrările înscrise în concurs vor fi evaluate de un juriu local la finalul lunii iunie. Cea mai bună lucrare va fi trimisă de către Henkel România la Viena, unde un juriu internaţional va alege cei cinci finalişti şi marele câştigător. Artiştii nominalizaţi pentru finală vor fi anunţaţi şi informaţi de Henkel CEE în legătură cu invitaţia la Gala Henkel Art.Award 2011.

Alte precizari importante :

  • După sesiunea de jurizare, lucrările înscrise vor fi returnate artiştilor.
  • Nu se percepe taxă de participare la concurs.
  • Compania Henkel nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventuala deteriorare a lucrărilor de artă.
  • Artiştii nu vor fi remuneraţi pentru participarea la expoziţia din Viena (sau pentru expoziţia din ţara lor de origine).

Artiştii români sunt rugaţi să trimită lucrările lor (care să respecte condiţiile de mai sus) până cel târziu

10 iunie 2010 (data poştei) la următoarea adresă: Henkel

GMP PR

Attn: Roxana Poede

Pentru Premiul Henkel CEE pentru Artă

Str. Teodor Ştefănescu nr. 4, sector 3

Bucureşti

###

Pentru mai multe informaţii despre competitie si ediţiile anterioare, puteţi accesa: www.premiulhenkelpentruarta.ro.

Pentru mai multe detalii despre această ediţie, vă rugăm contactaţi:

Henkel CEE, cu sediul în Viena, operează în peste 32 de ţări din Europa Centrală şi de Est şi în Asia Centrală. Henkel este un furnizor important de detergenţi, produse de curăţenie şi cosmetice, fiind lider pe piaţa produselor cosmetice pentru păr, dar şi pe piaţa adezivilor şi pe segmentul de tratamente pentru suprafeţe. În 2010, Henkel CEE a raportat vanzari de 2.880 milioane de Euro şi un total de 9.500 de angajaţi.

“Henkel –Excellence is our passion”- De peste 130 ani, Henkel este lider global prin mărcile şi tehnologiile din trei domenii strategice – Detergenţi şi produse pentru îngrijirea locuinţei, Cosmetice/Produse de îngrijire personală şi Adezivi Tehnologii. Companie fondată în 1876, Henkel deţine pozitii fruntaşe atât pe pieţele destinate consumatorilor finali cât si pe cele adresate clienţilor industriali cu mărci de top, precum Persil, Schwarzkopf şi Loctite. Henkel are cca 48,000 de angajaţi la nivel global şi a raportat în anul fiscal 2010 venituri de 15,092 miliarde EUR şi un profit operaţional ajustat de 1,862 miliarde EUR. Acţiunile preferenţiale Henkel sunt listate la bursa germană DAX, compania fiind prezentă şi în clasamentul Fortune Global 500.