DESERT LANE (un jurnal aproape violent)
Simona Vilău

24 martie – 12 aprilie 2011
Vernisaj: joi 24 martie 2011, ora 19.00,

ATELIER 030202, Str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti

www.atelier030202.blogspot.com

Curator: Alexandru Davidian
Coordonator Atelier 030202: Mihai Zgondoiu

Expoziția de față prezintă desene și picturi de jurnal, gândite ca niște ficțiuni ale lucrurilor care “sunt” sau care “se întâmplă”. Fără scop „estic” (geografic) sau „estetic” (frumos), ele sunt un traseu cu borne vizuale, iar lupa ce se așează peste îndeamnă la sentimente contradictorii.
„Mi-am imaginat mereu că viața e un drum cu sens unic. Poate că apare din când în când câte o buclă, ce te face să crezi pentru o clipă că lucrurile se repetă sau că sunt similare, însă traseul e o linie continuă. Fără prea multe intersecții.

Cărarea strâmtă din deșertul înfierbântat de prea mult soare radioactiv devine un tunel prăfuit odată cu înaintarea spre asfințit.” (S.V.)

“Toate desenele Simonei Vilău pornesc de la ideea de cercetare a mișcărilor lăuntrice ale omului. Pentru ca cercetarea să cuprindă și lucrurile din imediata sau îndepărtata apropiere (animale, clădiri, vegetație), ele sunt umanizate prin desen, accentuându-li-se ochiul/ochii-fața. Ideea obsesivă a ochiului sub toate formele sale, de la cel uman la cel animal, și chiar arhitectural, al clădirilor-parte din orașul-ambient, este un indiciu în plus al profunzimii cercetării, cât și al mișcărilor lăuntrice ale artistei sau ale personajelor. Fiecare stare transmisă de desen și personajul desenat a fost mai întâi simțită de autoare (S.V. punându-se cu îndârjire în pielea personajului pentru ca desenul să fie mai pur, mai sincer, mai la obiect, fără artificii inutile) și, abia după atente cântăriri ale intensității emoționale provocate, desenate cu linii riguroase.”  (Text de Alexandru Davidian)

Organizator: ATELIER 030202 – spațiu de artă contemporană
Parteneri:Teatrul de Comedie, Asociaţia Euro CulturArt, Clubul UNESCO-Adolescenţii
Partener strategic: Colina Motors
Parteneri media: RRC, Time Out, Cultura, aLtitudini, Art Clue, Modernism.ro, Zile şi Nopţi, Agentiadecarte.ro, veiozaarte.ro, cronicadevineri.blogspot.com