Primăvara poeţilor începe luni la Iaşi

21-24 martie 2011

Ediţia a VII-a

Programul Lunii Francofoniei continuă la Centrul Cultural Francez din Iaşi cu o nouă ediţie a „Primăverii poeţilor”, eveniment care va avea loc între 21 şi 24 martie.

Aflată la cea de-a VII-a ediţie la Iaşi şi la cea de-a XIII-a în lumea francofonă, „Primăvara poeţilor” îşi doreşte să aducă la fiecare început de primăvară o atmosferă de destindere poetică.

Având ca tematică generală „D’infinis paysages”/„Peisaje nesfârşite”, ediţia din acest an îi va avea invitaţi pe poeta şi profesoara de literatură franceză contemporană de la Universitatea din Nisa, Franţa, Béatrice BONHOMME, pe poetul şi romancierul român, stabilit de mai bine de 20 de ani în Elveţia, Marius Daniel POPESCU (Premiul Robert Walser 2008 pentru romanul său La Symphonie du loup (Editura Corti, 2007), tradus în limba română în acelaşi an 2008 la Editura Humanitas cu titlul Simfonia lupului) şi pe poeţii ieşeni Radu ANDRIESCU şi Lucian VASILIU.

Programul celor patru zile de eveniment va cuprinde ateliere de creaţie poetică realizate de către invitaţi în medii dintre cele mai diverse (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Colegiile „Mihai Eminescu” şi „National” din Iaşi, Penitenciarul Iaşi), conferinţe, lecturi publice şi dezbateri alături de public.

Evenimentul va începe luni, 21 martie, la ora 14.00, în sala „B. Fondane” a Centrului Cultural Francez din Iaşi, cu o conferinţă susţinută de Béatrice BONHOMME, purtând titlul „Rolul revistelor în peisajul poetic francez”, urmată de o prezentare a istoricului revistei Nu(e) din 1994 în prezent.

În aceeaşi zi, de la ora 18.00, Librăria „Avant-Garde” (str. Lăpuşneanu) va găzdui o seară de lecturi publice şi întâlniri cu publicul, ai cărei invitaţi vor fi poeţii Béatrice BONHOMME şi Radu ANDRIESCU. Întâlnirea va fi moderată de către Radu PETRESCU, conferenţiar la Departamentul de Franceză al Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Marţi, de la ora 12.00, în sala „Iulia Haşdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” va avea loc conferinţa susţinută de Béatrice BONHOMME, cu titlul „Peisajul poetic contemporan francez din anii ’50 în prezent”. Tot marţi, de la ora 18.00, la Librăria „Orest Tafrali” de la parterul corpului A al Universităţii ieşene publicul va putea participa la o serie de lecturi publice şi dezbateri care îi va avea ca invitaţi pe scriitorii Marius Daniel POPESCU şi Lucian VASILIU. Seara poetică va fi moderată de Liliana FOŞALĂU de la acelaşi Departament de Franceză al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Atât dimineţile şi după-amiezele primelor două zile, cât şi zilele de 23 şi 24 martie vor fi rezervate unui public restrâns şi vor consta în ateliere de creaţie poetică realizate de către invitaţii evenimentului.

Cum deja am obişnuit publicul ieşean, în dimineţile fiecărei zile de eveniment, membrii Asociaţiei Studenţilor Francofoni din Iaşi vor răspândi în oraş cartoane pe care vor fi imprimate versuri ale poeţilor invitaţi la eveniment.

Pentru mai multe informaţii :

Dan DAIA
Asistent cultural
________________________
Centre Culturel Français de Iasi
26, bd Carol I, 700750 Iasi, Roumanie
Mobil: 0788 303 244
Tel : +40 232 267 637
Fax : +40 232 211 026
[email protected]
www.ccfiasi.ro