Festivalul Filmului Francofon 2011

Ediţia a IX-a

Ca în fiecare lună martie, dedicată anual Francofoniei, Centrul Cultural Francez din Iaşi, serviciu cultural al Ambasadei Franţei în România, organizează o nouă ediţie, a IX-a,  a Festivalului Filmului Francofon. Evenimentul va avea loc la etajul 6 al Moldova Mall, în Sala Roşie, între 17 şi 19 martie (de joi până sâmbătă), iar intrarea publicului va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Festivalul Filmului Francofon se înscrie în seria evenimentelor cinematografice organizate an de an de către Centrul Cultural Francez din Iaşi, alături de Festivalul Filmului de Foarte Scurt-Metraj (în mai), Festivalul Fimului Documentar „DOC EST” (în noiembrie) şi Festivalul Filmului Francez (în decembrie).

Festivalul Filmului Francofon a devenit una dintre întâlnirile cinematografice anuale ce nu trebuie ratate de către cinefilii care doresc să descopere noutăţile cinematografului francofon. Evenimentul scoate în evidenţă diversitatea genurilor şi a culturilor cinematografice, reprezentând ocazia descoperirii unor opere introspective şi emoţionante.

Nu este un eveniment-competiţie, ci unul axat pe prezentarea selectivă a cinematografiilor francofone (prin acestea înţelegându-se filmele realizate, produse sau coproduse de regizori sau case de producţie francofone).

Selecţia filmelor a fost realizată de către organizatori, urmărindu-se noutatea filmelor, diversitatea genurilor şi a ţărilor de producţie şi calitatea filmelor aflate în program, calitate probată de premiile obţinute sau de prezenţa filmelor ce vor fi proiectate în competiţii internaţionale de renume.

Pentru ediţia a noua, în programul Festivalului Filmului Francofon se vor regăsi nume mari ale celei de-a şaptea arte, precum Xavier Dolan (Québec), Rachid Bouchareb (Algeria) sau Sylvain Chomet (Franţa).

Filmele vor fi proiectate cu subtitrare în limbile română, franceză sau engleză.

PROGRAMUL FESTIVALULUI FILMULUI FRANCOFON 2011

JOI, 17.03
17.45 : Deschidere
18.00 : „Iubiri imaginare” de Xavier DOLAN
20.00 : „In afara legii” de Rachid BOUCHAREB

VINERI, 18.03
17.00 : „Iluzionistul” de Sylvain CHOMET
19.00 : „Un om care striga” de Mahamat SALEH HAROUN

SAMBATA, 19.03
16.00 : „Important e sa ramai in viata” de Roshane SAIDNATTAR
18.00 : „Ultimul hatis” de Rabah AMEUR-ZAÏMECHE
20.00 : „Birourile lui Dumnezeu” de Claire SIMON

Sinopsisuri

FESTIVALUL FILMULUI FRANCOFON 2011


IUBIRI IMAGINARE de Xavier DOLAN

Québec, 2010, comedie dramatica, 1h35, subtitrat in engleza

Selecţia oficială „Un certain regard”, Cannes 2010

Cei doi prieteni, Francis şi Marie, se îndrăgostesc de aceeaşi persoană. Relaţiile lor sunt date peste cap, până la a se transforma în ceva de nesuportat. Dar obiectul dorinţei lor de cine este îndrăgostit?

IN AFARA LEGII de Rachid BOUCHAREB

Franta/Algeria/Belgia, 2010, drama, istoric, 2h18, subtitrat in franceza

Avertisment: anumite scene, aluzii sau imagini pot afecta sensibilitatea spectatorilor

Selecţia oficială Festivalul de Film de la Cannes, 2010

Alungaţi de pe pământul lor algerian, trei fraţi sunt despărţiţi de mamă. Messaoud îşi găseşte de lucru în Indochina. La Paris, Abdelkader se află în fruntea Mişcării pentru Independenţa Algeriei, iar Saïd se îmbogăţeşte de pe urma cluburilor de box din Pigalle. Destinul lor, unit de dragostea unei mame, se va contopi în chip inevitabil cu cel al unei naţiuni în lupta sa pentru libertate…

ILUZIONISTUL de Sylvain CHOMET

Franta/Marea Britanie, 2010, animatie (pentru un public de peste 10 ani), 1h20, subtitrat in romana

Paris, 1959. În vremea în care rockul face valuri în sălile de spectacol, un bătrân magician îşi găseşte din ce în ce mai greu locul. Acest artist de music-hall aflat în declin călătoreşte cu numărul său de magie, cu jobenul şi iepurele său. Pleacă să caute de lucru în Anglia, unde întâlneşte o tânără chelneriţă. Marcată de bunătatea lui, fata se hotărăşte să-l urmeze…

Regizorul filmului „Triplettes de Belleville” dă viaţă ultimului vis al lui Jacques Tati, după un scenariu scris acum cincizeci de ani.

UN OM CARE STRIGA de Mahamat SALEH HAROUN

Franta/Belgia/Ciad, 2010, razboi, drama, 1h32, subtitrat in engleza

Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes, 2010

Premiul Lumière pentru cel mai bun film francofon, 2011

Ciadul zilelor noastre. Adam, în vârstă de şaizeci de ani, fost campion la nataţie, este maestru de înot la piscina unui hotel de lux din N’Djamena. La cumpărarea hotelului de către oameni de afaceri chinezi, el trebuie să-i lase locul fiului său Abdel. Trece cu greu peste această situaţie, pe care o priveşte ca pe un declin social.

Ţara cade pradă războiului civil, iar rebelii înarmaţi ameninţă Puterea. Ca reacţie, Guvernul face apel la populaţie pentru un „efort de război”, cerându-le oamenilor bani sau copii aflaţi la vârsta la care ar putea lupta cu agresorii. Adam se vede urmărit de către Şeful Cartierului, care îi cere contribuţia. Însă Adam nu are bani, ci doar pe fiul său…

BIROURILE LUI DUMNEZEU de Claire SIMON

Franta/Belgia, 2008, comedie dramatica, 2h00, subtitrat in engleza

Premiul SACD la secţiunea „Quinzaine des Réalisateurs”, Festivalul de Film de la Cannes, 2008

„Un bărbat care tocmai şi-a dus prietena la medic pentru a verifica dacă aceasta este virgină, o mamă nerăbdătoare să avorteze, deoarece, cu noua slujbă, «nici nu se poate pune problema să aibă un alt copil», şi această prostituată bulgăroiacă care rămâne însărcinată pentru a treia oară cu acelaşi bărbat de care e îndrăgostită. Tinere sau femei mature, burgheze sau magrebine, se regăsesc singure, dând piept cu dificultatea de a comunica cu cei apropiaţi. (…) Claire Simon a pus actriţe de renume în situaţia de a resimţi emoţia pe care au încercat-o femeile de la Cabinetul de Planificare familială. (…) Se râde, se plânge, se va fuma pe balcon. Însă filmul ascunde un alt scop : ca bărbaţii să ştie.” (Jean-Luc Douin, Le Monde)

ULTIMUL HATIS de Rabah AMEUR-ZAÏMECHE

Franta/Algeria, 2008, comedie dramatica, 1h33, subtitrat in engleza

„Quinzaine des réalisateurs”, Festivalul de Film de la Cannes, 2008

La capătul unei zone industriale distruse, Mao, un patron musulman, deţine o afacere de reparaţie de paleţi şi un garaj pentru maşini de mare tonaj. Hotăreşte să deschidă o moschee şi desemnează de unul singur imamul…

„«Ultimul hăţiş» reafirmă faptul că, atunci când religia este greşit înţeleasă, ea se poate transforma într-o puternică armă de aservire aflată în serviciul unor cauze la fel de discutabile precum terorismul. Odată cu criza financiară, «Ultimul hăţiş» reprezintă evocarea foarte actuală a două arme de distrugere în masă : capitalul şi religia.” (Falila Gbadamassi, Afrik.com)

IMPORTANT E SA RAMAI IN VIATA de Roshane SAIDNATTAR

Franta, 2009, documentar, 1h37, subtitrat in franceza

Premiul pentru Cel Mai Bun Film documentar, Festival des films du monde de la Montreal, 2009

Filmul amestecă amintirile regizoarei, supravieţuitoare a lagărelor morţii din Cambodgia, mărturia mamei sale, precum şi arhive inedite, totul pus în paralel cu interviul excepţional avut cu Khieu Samphân, teoreticianul puterii kmerilor roşii. Acest film aduce o perspectivă care, prin rezonanţa sa intimă, ne dezvăluie o parte a nebuniei care a devastat un popor întreg.

Pentru mai multe informaţii :

Dan DAIA
Asistent cultural
________________________
Centre Culturel Français de Iasi
26, bd Carol I, 700750 Iasi, Roumanie
Mobil: 0788 303 244
Tel : +40 232 267 637
Fax : +40 232 211 026
[email protected]
www.ccfiasi.ro