17-24. februarie 2011.

Între perioada 17-24. februarie 2011. Balla & Vajna Projects organizează un eveniment inedit: mini-festivalul de teatru 4X4.

În cadrul mini-festivalului 4X4 Balla & Vajna Projects găzduieşte patru spectacole de teatru în Studioul Fabricii de Pensule.

Trei spectacole de one-woman show a trei actriţe talentate, absolvente a Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj Napoca, cel de-al patrulea fiind un spectacol de mişcare.

Astfel, în cadrul evenimentului va fi jucat pentru prima oară la Cluj-Napoca „Halta Ibusar cu Ágnes Benedek, spectacolul „Am omorât-o pa mama” cu Eszter Nagy și vom putea revedea pe Gabriella Mezei, ca personalitatea dedublată din „A cincea Sally”.

Tot în cadrul festivalului va avea loc premiera spectacolului de teatru-fizic „Executorul”, în regia coregrafului Péter Uray, prezentat de M Studio.

Reprezentaţiile din Cluj-Napoca sunt finanţate de Fondul Cultural Naţional al Ungariei.
Partenerul evenimentului este Asociaţia Fundament iar parteneri media sunt Hamlet.ro și Radio Paprika.

Din cauza locurilor limitate, cei interesaţi sunt rugaţi să-şi rezerve bilete prin SMS la nr. de telefon 0744 866 006 sau prin e-mail la adresa: [email protected] (menţionaţi numele şi nr. de bilete). Preţul unui bilet este de 15 RON, cu reducere pentru studenţi: 10 RON.

Programul festivalului:

Joi, 17 Februarie, de la ora 20.00

Lajos Parti Nagy: HALTA IBUSAR

CSIKI JÁTÉKSZIN, MIERCUREA CIUC

Duminică, 20 Februarie, de la ora 20.00

András Visky: AM OMORÂT-O PE MAMA

M STUDIO – Sfântu Gheorghe

Luni, 21 Februarie, de la ora 20.00

EXECUTORULPREMIERĂ

M STUDIO  – Sfântu Gheorghe

Joi, 24 Februarie, de la ora 20.00

A CINCEA SALLY, Balla & Vajna Projects

Vă așteptăm cu drag!

NOÉMI VAJNA

În continuare vă prezentăm în detaliu programul evenimentului şi câteva fotografii.

Parti Nagy Lajos: Halta Ibusar

spectacol de teatru, Teatrul Csíki Játékszín

Sala Studio, etaj I

17.02.2011, 20.00 h

Cu: Ágnes Benedek

Acompaniament la vioară: István Kelemen

Muzica: Ferenc Darvas

Conducător muzical: Izabella Jére

Scenografia: Zsuzsa Bagoly

Consultanți artistici: Enikő Szabó, Zsuzsánna Kovács

Ibusar este o monodramă, cu subtitlul Cântec de ostaş compus pe o voce, pusă în scenă pentru prima oară în România de Teatrul Csíki Játékszín (Miercurea Ciuc).

Ágnes Benedek o întruchipează pe Jolán Sárbogárdi, o casieriţă de gară visătoare, care în singurătatea casei de bilete de la halta Ibusar visează despre o altă viață şi îşi trăieşte visele prin scrierea unui operete. Redacţia respinge operele scrise de ea, şi într-o seară Jolán decide că va prezenta opusul prin difuzorul gării.

La Gala Tânărului Actor HOP (ediţia 2009) Ágnes Benedek a câştigat Premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru Halta Ibusar.

Spectacol în limba maghiară, subtitrat în limba română.

Visky András: Am omorât-o pe mama

spectacol de teatru, M STUDIO – Sfântu Gheorghe

Sala Studio, etaj I

20.02.2011, 20.00 h

Cu: Eszter Nagy

Consultant artistic: Péter Uray

Monodrama se bazează, conform mărturisii autorului, pe o „poveste găsită” a unei fete de descendenţă pe jumătate maghiară, pe jumătate rromă, crescută, în anii ´80, la diverse orfelinate din Transilvania și care după 1991 se hotărăşte să-şi caute rădăcinile, necunoscând nici cele mai mici informaţii despre identitatea sa.

Protagonista, Bernadett Tatrosi îşi rememorează evenimentele marcante din biografia sa, re-teatralizându-le într-un spaţiu restrâns. Ea supravieţuieşte atât lumii orfelinatelor, cât şi „nefiinţei” vegetative, povestea ei căpătând, astfel, semnificaţia unei „istorii de evadare”, care, de asemenea, dezvăluie – cu cuvintele autorului – „rostul plânsului cu ajutorul râsului, şi invers, sensul râsului prin plâns.”

Spectacolul este conceput, în acelaşi timp, potrivit tradiţiei „teatrului sărac” al lui Jerzy Grotowski, vizând atât configuraţia spaţială, cât şi recurgerea minimalistă la recuzită sau decor, accentul fiind plasat îndeobşte asupra prezenţei actoriceşti.

Premiera piesei a avut loc în data de 7 decembrie 2008 la Studioul László Lajtha din Sfântu Gheorghe.

Spectacol în limba maghiară, subtitrat în limba română.

Executorul, PREMIERĂ

Spectacol de teatru fizic, M STUDIO – Sfântu Gheorghe

găzduit de Balla & Vajna Projects

Sala Studio, etaj I

21.02.2011, 20.00 h

Cu: Nagy Attila – executorul

Polgár Emília – femeia, Györgyjakab András – bărbatul

Scenariu: Uray Péter

Costum și decor: György Eszter

Sunet: Bong Szabolcs

Lumini: Szabó Huba

Regia: Uray Péter

O casă cu apartamente de închiriat care nu mai poate fi numită spaţiu locuibil, cu încăperi fără geamuri și fără uși… iar într-una, o femeie și un bărbat. Un cuplu trăieşte la marginea unui oraş vegetând, din nimic pentru nimic.

Boarfe din locuinţă vândute zilnic, cercuri neputincioase pentru împrumuturi, jocuri neîndemânatice pentru a menţine  o oarecare aparenţă…iar cu timpul dispare și lupta pentru aparență… iar într-o zi soseşte Executorul.

Om politicos, sensibil şi înduioşător de elegant. Nu ia cu el nimic, nu este agresiv – îndeplineşte o misiune empatică de a căuta soluţii posibile, un act umanitar… cu capul sus, privind către viitor, adică în mod uman…

Executorul se infiltrează. Participă, se adaptează, observă şi memorizează. Respiră împreună cu noi. Pentru noi şi nu împotriva noastră…

Spectacolul urmăreşte strategiile complicate de joacă şi de supravieţuire ale personajelor.

Abţinere, provocări, crize sentimentale ale compasiunii, și târguială în fața agoniei…că ”ar mai sta dacă de poate!”

Estrada de teatru de mişcare socio-documentaristă se joacă fără hotare dintr-un punct de vedere dinăuntrul hotarelor cu o poveste despre ultimele zile înainte de cădere.

Daniel Keyes: A cincea Sally

spectacol de teatru, Balla & Vajna Projects

Sala Studio, etaj I

24.02.2011, 20.00 h

Cu: Gabriella Mezei

Dramaturg: Gönczi Hunor

Costume: Csaga Salat Zakariás

Regia: István Albu

Mintea lui Sally Porter se dublează în cinci. Când tânără este confruntată cu realitatea, recunoaşterea o şochează. Este chinuită de crize continue şi din ce în ce mai puternic, îşi pierde conştiinţa.

În această monodramă, diferită de variantele anterioare cu mai multe personaje, Sally este singură de la bun început şi trăieşte singură tot ce i s-a întâmplat şi ce urmează să i se întâmle. Locaţia invariabilă pe tot parcursul piesei, costumul simplu, accesoriile reduse la minim – toate acestea au rolul să contrapuncteze şi să accentueze performanţa de a interpreta un personaj cu personalităţi multiple, pe care se construieşte de fapt spectacolul. Evenimentele sunt deja fapte împlinite iar noi devenim martorii trecutului printr-un fel de reminiscenţă. Ultima scenă însă abia acum urmează…

(Gönczi Hunor)

Spectacol în limba maghiară, subtitrat în limba engleză.