Prezentare artist:

LILIANA BASARAB la Facultatea de Arte din Iaşi

str. Sarariei 189

miercuri, 19 februarie 2011, orele 14-16

întâlnire la Sala “Istoria şi teoria artei”

Titlul:

Castigatori si invinsi / Capcane si drumuri batatorite

Proiecte vizuale colaborative

Liliana Basarab va vorbi in special despre proiectele sale colaborative desfasurate in perioada 2003-2010, despre asteptarile si capcanele acestui gen de proiecte.

In anumite proiecte ale mele, lucrarea finala se bazeaza pe ideea de vot ‘democratic’. Si daca initial se pare ca lucrarile se adreseaza unui public cat mai larg, pas cu pas, sunt din ce in ce mai putini ‘participanti’, ca in final sa fie un singur ‘castigator’.

Limitarea proiectului pe parcursul procesului creativ, cvasi-ratarea generozitatii sale initiale, insotita de o critica asumata a proiectelor colaborative – sunt cateva din ideile care vor puncta aceasta prezentare. Proiectele artistice pot fi realizate in orice context, dar fiecare context in parte determina produsul vizual final. Si-atunci: Care e ‘puterea’ pe care si-o poate asuma artistul? Cata ‘putere’ mai poate avea el? Ce fel de ‘putere’/independenta/autonomie isi doreste sau isi poate dori? Care e itinerariul unei lucrari de arta in proiectul participativ, cum se construieste ea?

Reciclarea permanenta, critica si ironica a simbolurilor (de la ‘frumusete’ la ‘adevar’, la ‘normalitate’ sau ‘individualism’), transpunerea vizuala a conceptelor abstracte si mecanismele de reprezentare concreta a acestor abstractiuni, cautarea unor noi modalitati de transpunere a conceptelor abstracte in limbaj vizual, conceptele supuse schimbarii, dar care in esenta raman aceleasi, acestea sunt punctele centrale in cautarile mele creative.

O parte din lucrarile mele se bazeaza pe procesul creativ si se materializeaza ca rezultat al suprapunerii de straturi ale diverselor stadii ale acestuia. (Liliana Basarab)

Liliana BASARAB (nascuta in 1979) este artist vizual, traieste si lucreaza in Iasi. In  2010 a participat la programul de rezidenta CEC ArtsLink gazduit de Dayton Visual Art Center in parteneriat cu Ohio Art Council si fondatorii locali Dayton Power & Light şi The Lombard Fund.