Ingmar Villqist: Noaptea lui Helver – spectacol independent
Balla & Vajna Projects, Sala Studio, etaj I
11.01.2011, 20.00 h (70 min)
12.01.2011, 18.00 h (70 min)

Cu: Bodea Tibor, Fekete Bernadetta
Consultant artistic: Paul Sarvadi

Jarosław Świerszcz a devenit unul dintre cei mai cunoscuți dramaturgi polonezi sub pseudonimul scandinav Ingmar Villqist. Noaptea lui Helver este o poveste emoționantă despre toleranță, despre ligitimitate de a fi diferit, și acceptarea celuilalt prin iubire. Spectacolul prezintă noaptea unui cuplu, câteva ore în parcursul cărora se desfășoară în fața ochilor noștrii întreaga viață a acestora.

Un Bărbat cu dizabilități, și o Femeie chinuită, două oameni care se completeză reciproc: unul are nevoie de asistență, iar celălalt de un partener, care s-o accepte și să n-o judece. Dar mai important de toate amândoi au nevoie de iubire, de a fi iubiți. Viața lor parcurge liniștit, până în momentul izbucnirii revoluției, când cei ”sănătoși” amenință viața celor cu dizabilități…

Spectacol în limba maghiară, subtitrat în limba engleză.
Bilete cu 15 RON, respectiv 8 RON pentru studenţi. Rezervări prin SMS la 0744 866 006 (nume, nr. bilete). Vă rugăm să așteptați confirmare.
Finanţatorii reprezentaţiei de la Cluj-Napoca: Fundația Communitas

www.bv-projects.org, [email protected], 0744 866 006

Faites vos jeux!, regia: András Hatházi
Sala Mică, etaj II
14.01.2011, 20.00 h

Spectacol produs de Váróterem Projekt în parteneriat cu Facultatea de Teatru şi Sala Mică.
Spectacol în limba maghiară cu subtitrare în limba română.

Regia: András Hatházi
Cu: Margit Molnár, Zsolt Csepei, Levente Imecs, Nándor Vetési, Andrej Visky
Colaboratori: Andrea Kürti, László Márton, Othniel Visky, Sámuel Visky

Spectacolul “Faites vos jeux!” oferă spectatorilor un experiment teatral unic în timpul căreia totul este decis de mereu incalculabila soartă chiar sub privirile lor. În această oră de intense invenţii actoriceşti scenele până la mici detalii (numărul actorilor, tema scenelor, textul, recuzitele, accesoriile) sunt alese conform regulilor jocului de noroc chiar de spectator. În acest spectacol totul este posibil, singura limită fiind doar timpul. 60 de minute de experienţă teatrală inedită!

Bilete: 15 RON / 10 RON cu reducere. Informații și rezervări: [email protected].
[email protected], 0749 955 707
vis-à-vis, acţiune de dans contemporan, GroundFloor Group
Sala Studio, etaj I
15 – 19.01.2011

Pentru evenimentele organizate de GroundFloor Group biletele pot fi rezervate prin SMS la numărul de telefon: 0748 144 322 (nume, număr locuri, adresă de email pentru confirmare). Biletele rezervate se ridică înaintea spectacolului.

GroundFloor Group, [email protected], www.groundfloor.ro, 0748 144 322
Cursuri de dans contemporan cu Kata Juhász (HU) şi Zsuzsa Rózsavölgyi (HU/BE)
Sala Studio, etaj I
15.01.2011, 18.00 – 21.00 h: cu Kata Juhász
16.01.2011, 10.00 – 13.00 h: cu Zsuzsa Rózsavölgyi

Cursurile se desfăşoară în limba engleză.

Cursul lui Kata Juhász (sâmbătă, 15 ianuarie 2011, 18.00 – 21.00 h) va cuprinde exerciţii de relaxare şi floorwork, tehnici de dans modern, elemente de Pilates şi Yoga, exerciţii de conştientizare a spaţiului şi o scurtă coregrafie realizată în grup. Tehnicile de respiraţie, mişcările anatomice funcţionale, coordonarea mişcării, mişcările fireşti ale corpului şi dezvoltarea atenţiei asupra propriului corp vor fi în centrul atenţiei.

Cursul lui Zsuzsa Rózsavölgyi (duminică, 16 ianuarie 2011, 10.00 – 13.00 h) va începe cu o încălzire specială, care va pregăti în mod plăcut corpul pentru utilizarea extremă, pentru folosirea forţei, pentru flexibilitate şi mişcări rapide. Apoi vom lucra cu partenerul pentru armonizarea a trei tipuri de tonus muscular. Se va întâmpla să ne izbim de informaţii contradictorii, iar aceste momente uimitoare vor fi folosite pentru a afla mai multe despre mişcarea conştientizată dar necontrolată. Scopul final al acestui curs va fi crearea unor solişti în cadrul unui grup şi să ne arate cum putem face parte dintr-un grup fără să ne pierdem identitatea individuală.

Participarea la cursuri nu este condiţionată de cunoştinţe prealabile în domeniul dansului contemporan.

Înscrierile se acceptă până în data de 14 ianuarie 2011, ora 14.00 la adresa de email: [email protected] sau nr. de telefon 0748 144 322. Taxa de participare: 60 lei (40 lei pentru studenţi). Locurile sunt limitate. Participanţii la cursuri vor avea intrare liberă la spectacolele din cadrul acţiunii de dans contemporan vis-à-vis.
Lulu, sau elevul slab răspunde
Sala Studio, etaj I
16.01.2011, 20.00 h
Spectacol de dans al Companiei Juhász Kata şi SÍN Culture Centre (Budapesta).

Cu/de: Kata Juhász
Dramaturgia, asistent regie: Kata-Lina Varga
Costum: Fruzsina Nagy
Consultant, asistent producţie: Lóky Tamás
Muzica: Attila Gergely

„Nu învăţ pentru şcoală: învăţ pentru viaţă. Atunci de ce tocmai acolo? Şi ce învăţ de fapt? Învăţ să nu ştiu. Învăţ să recunosc sentimente de indecizie, incompetenţă, inutilitate, inerţie. Sentimente cu care ne vom întâlni şi mai târziu, vă amintiţi, nu-i aşa?
Asta în primă fază.
Apoi învăţ cum să procedez. Să nu uit.
Chiar şi trezită din somn…
Cea mai importantă decizie a vieţii mele: voi fi elev slab.”
Juhász Kata

Bilete: 15 RON / 8 RON cu reducere.
Maramureş. 1916 – Fotografii sociale de Erich Hoffmann
ClujEst – punct de cercetare vizuală, etaj II
marţi – sâmbătă, 16.00 h – 20.00 h

Prezentăm prima serie compactă, compusă din circa 130 de fotografii, despre Maramureş, realizate de ofiţerul german Erich Hoffmann în 1916 şi trimisă acelei familii Pellády din Vişeul de Sus la care stătea în timpul războiului.

Fotografiile surprind nu doar frontul, mişcările Karpatenkorps-ului şi situaţia geografică a Carpaţilor, ci şi acea varietate etnică care caracteriza Maramureşul de altădată. Fotografiile de o calitate artistică deosebită se situează la începuturile fotografiei sociale referitoare la Transilvania. Valoarea lor este cu atât mai mare cu cât în spatele lor se află un autor umanist şi cu un deosebit simţ psihologic.

Fotografiile sunt prezentate de artistul fotograf Lajos Erdélyi, cel care le-a descoperit la începutul anilor 1980.

www.clujest.ro, [email protected], 0745 480 619
Răzvan Anton – Metropolis
ZMart Gallery, etaj III
până în 15.01.2011, marți – sâmbătă 16.00 – 19.00

Cele mai importante subiecte ale lucrărilor lui Răzvan Anton sunt identitatea și spațiul. Lucrările sale în acest moment se focalizează în jurul fotografiei și a desenului, dar nu într-o abordare meditativă, ci într-una vizuală care este ilustrarea unui proces în desfășurare, unui proces de gândire. Desenul și fotografia nu includ aproape niciun fel de pregătire. Ambele au o energie imediată, prin caracterul lor direct al exprimării brute. Este vorba despre imaginea care este anti-ilustrativă atunci când ilustrează, și care este anti-narativă atunci când narează.

www.zmartgallery.com, [email protected], 0751 177 199, 0741 319 472