Expozitia celebrului fotograf ceh, Jan Saudek este deschisa in Foaierul Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian”, din Bucuresti.

O selectie din lucrarile lui Saudek sunt expuse pentru prima oara in Romania. Fotografiile controversatului artist au fost interzise, apoi confiscate, au produs polemici si cu certitudine sunt foarte admirate pe plan international.

Expozitia este deschsa pana la 30 decembrie, 2010.

http://festival.opereta.ro/festival/expozitii/item/53-expozitie-fotografie-jan-saudek

fotoreportaj Lucian Muntean


mai multe fotografii poti vedea aici:

Ian Saudek: http://www.saudek.com

Ian Saudek
Originar dintr-o familie de evrei, Jan Saudek a trăit persecuția nazistă a celui de-al doilea Război Mondial, fiind trimit într-un lagăr de concentrare pentru copii de lângă granița cu Polonia. A supraviețuit războiului și din 1950 a început să lucreze pentru un tipograf. În 1963 este inspirit de fotografia Familia Omului a lui Steichen și își propune să devină un fotograf profesionist. În 1969 călătorește în Statele Unite ale Americii, unde este încurajat în munca sa de către curatorul Hugh Edwards. La întoarcerea în Praga a fost obligat să lucreze în clandestinitate, pentru a nu atrage atenția poliției secrete. În această perioadă fotografiile sale au căpătat o libertate erotică, utilizând adesea simboluri politice ale corupției și inocenței. Spre sfârșitul anilor ’70 devine cunoscut în vest drept vârf al fotografiei cehe și începe să aibă adepți în plan național. În 1983 este publicată prima carte despre opera lui, iar un an mai târziu, autoritățile cehe îi permit să renunțe la munca în fabrică și să solicite un permis de artist. În 1987 îi sunt confiscate toate negativele, doar pentru a-i fi redate mai târziu.

Sursa: http://festival.opereta.ro/

Fotografiile
Fotografiile sale sunt celebre în toată lumea datorită preocupării sale de a reda un univers oniric, în care adesea pătrund nuduri sau semi-nuduri, înconjurate de pereți de ghips și decoruri pictate, utilizând adesea un anumit element (un astfel de element recurent este de exemplu Podul Carol din Praga). Aceste preocupări evocă opera de studio a fotografilor erotici de la jumătatea secolului al XIX-lea, dar și opera unor artiști ca Balthus sau Bernard faucon.Începuturile operei sale sunt strâns legate de tema copilăriei, mai târziu, preocuparea sa centrală transferându-se asupra evoluției de la copil la adult (fotografiind aceeași poziție și compoziție cu aceleași subiecte timp de mai mulți ani). O altă temă frecventă în fotografia lui Jan Saudek este aceea a religiei, sau a ambiguității între bărbat și femeie. Covârșitoare, opera lui Saudek este uneori amuzantă, uneori patetică, alteori depășește limitele, însă întotdeauna păstrează acea autenticitate a artistului desăvârșit.