Muzeul Modului de Viata Orasenesc, Ruse, Bulgaria


fotoreportaj Lucian Muntean

Orasul Ruse din nordul Bulgariei, aflat langa Giurgiu, peste Dunare, este poate cel mai accesibil oras bulgaresc pentru vizitatorii romani. Din Bucuresti se ajunge la Ruse cam intr-o ora. Centrul orasului Ruse (Pyce) iti aminteste de arhitectura caselor din Oradea sau Brasov, spatiile fiind ceva mai grandioase. De altfel atat zona de blocuri, cat si cea industriala ne este familiara.

Romanii merg de obicei la Ruse pentru cumparaturi, preturile fiind ceva mai mici. Daca iti dai ocazia insa sa vezi si altceva din oras, sa degusti mancarea specific bulgareasca sigur vei avea surprize placute.

Recent am vizitat Muzeul Modului de Viata Orasenesc, aflat pe strada Ferdinand nr 39, foarte aproape de malul Dunarii.

Ne-a intampinat  muzeografa, doamna Iskra Todorova, care cu amabilitatea deosebita ne-a facut sa ne simtim ca si cum am fi fost in vizita la dansa acasa. A prezentat istoricul locului, cladirea fiind sediul Ambasadei Prusiei,  dar si legenda casei, care povesteste despre dragostea romantica dintre administratorul turc,  Midhad pasa si frumoasa localnica, bulgaroaica Kaliopa.

Muzeul are in colectie mobilier austriac, portelanuri, sticlarie, tapiserii si costume de epoca si diverse obiecte de lux, care au apartinut locuitorilor bogati ai portului dunarean.

La parter sunt expuse, in cateva incaperi obiecte din “paradisul ” copilariei, tipice pentru perioada comunismului. Am fost surprins sa revad jucarii si lucruri pe care le aveam si eu in anii 80, made in URSS sau China.

Cu toate ca era o zi de decembrie cu vreme urata si ploaie, insufletirea cu care ne-a intapinat doamna Iskra Todorova a facut ca vizita la Ruse sa fie o amintire placuta.