26 noiembrie 2010, ora 19.00

curtea interioară a Muzeului Național George Enescu, București (Calea Victoriei 141, Casa cu lei)

„Import-Export” a fost numele expoziției-container a artistului francez Laurent Pernel creată în cadrul rezidenței artistice la București City Switch. Vezi interviul realizat de Modernsim.ro cu Laurent Pernel aici.

Artistul a intrat în legătură și colaborare cu alți artiști români iar cu doi dintre ei, Aurel TAR și Lucian Muntean, a pregătit și un proiect-instalație pentru 26 noiembrie, Gibraltar Impex JPG. Inițial, instalația ar fi creat un mix artistic, prin satelizarea proiectelor artiștilor români în jurul expoziției-container: amplasarea proiectului Gibraltar în spațiul exterior containerului și proiectarea de fotografii „Bucarest la mal-aimee”.

Din motive independente de voința organizatorilor și partenerilor, expoziția-container a luat sfârșit prematur, vineri 19 noiembrie (în loc de 30 noiembrie cum era stabilit inițial).

Totuși, instalația va fi creată în lipsa expoziției-container, deci nu satelizând-o ci amintind-o.

„Contraste de arhitectură în București” este proiectul fotografului Lucian Muntean derulat între 2007-2009 care urmărește creșterea inegală a orașului București din punctul de vedere al arhitecturii sale: clădiri vechi, clădiri noi, șantiere, străzi etc. Proiectul a fost integrat în „Bucarest la mal-aimee”.

„GIBRALTAR ultraperiferic art corner” este proiectul artistului Aurel TAR, un proiect street-art, conceput să se desfășoare în mai multe episoade. Enclave vizuale efemere, acțiuni-performance de scurtă durată, vernisaje ad-hoc, cu sau fără public, în locații alternative.

Este un “spațiu/ instalație” modular în care artistul își promovează arta, dar în același timp este și un spațiu deschis proiectelor propuse de alți artiști.

Proiectul „Gibraltar Impex  JPG” este o ecuație vizuală care crează o instalație artistică temporară și invită la reflecție.

Proiectul „Gibraltar Impex  JPG” se afiliază, împreună cu partenerul său Muzeul George Enescu, la proiectulSăptămâna familiei, săptămâna fără TV” organizat în perioada 22-28 noiembrie de site-ul www.zibo.ro.

Rezidența City Switch a avut loc în perioada octombrie-noiembrie 2010 la Bucureşti și a constat în instalarea unui container naval în curtea Muzeului Național George Enescu / Palatul Cantacuzino timp de două luni.  Artistul francez Laurent Pernel a transformat acest container, pentru o lună de zile, într-o instalaţie artistică pe teme sociale actuale (relațiile bilaterale româno-franceze în contextual expulzărilor recente ale romilor români, dialogul architectural între construcții vechi, clasice și construcții noi, contemporane și problemele restaurărilor monumentelor istorice și ale clădirilor vechi din București).

Organizatori proiect: Galeria Roger Tator Lyon, Fundația Rațiu România București

Parteneri proiect: Muzeul Național George Enescu București, Institutul Francez Bucureşti, Ambasada Franței la București, Regiunea Rhône-Alpes, Galeria Olivier Houg Lyon, Centrul Internațional de Artă Contemporană București, Algeco, Bosch, Modernism.ro, revista Arhitectura, gingergroup.ro

Parteneri permanenți: JCK-butic de creație și producție, Bestcom-birou de traduceri, Modernism.ro – platformă de promovare a scenei artistice contemporane românești, calendarevenimente.ro – sursa de informare pentru toate evenimentele importante din România

Oana Ioniţă

Manager de proiect

Fundaţia Raţiu România

mobil: + (4) 0728 98 90 85

oana.ionita@fundatiaratiuromania.eu