Prima editie a „Galei Internationale a Celebritatilor – Spania, 2010”, realizata la MADRID

Prima editie a „Galei Internationale a Celebritatilor – Spania, 2010”, va fi realizata la Madrid, in Salonul de Festivitatii al Facultatii de Jurnalism, Universitatea Complutense din Madrid, pe data de 3 decembrie, ora 19:30. In cadrul evenimentului, vor fi premiate personalitati romane si spaniole, care au contribuit la dezvoltarea relatiei dintre cele doua tari, in special prin implicare socio-culturala, popularitate, activitate academica, jurnalistica si economica.

Prima editie a galei va sarbatori ZIUA NATIONALA a ROMANIEI in SPANIA. O nota aparte a Galei Celebritatilor Romano-Spaniole o reprezinta importanta acordata domeniului literar si artistic, organizatorii subliniind astfel necesitatea promovarii culturii romane in Spania pentru o mai buna cunoastere a spatiului cultural romanesc de catre spanioli si o accentuare a spiritului de identitate romaneasca, pentru romanii din Spania. Limba romana, prin multiplele sale forme de exprimare, de la poezie, la filosofie, la traduceri literare, jurnalism si teatru este principalul omagiat al acestei Gale a Celebritatilor Romano-Spaniole.GALA CELEBRITATILOR ROMANO-SPANIOLE  va fi realizata de Professional Celebrity, TVR International si Universitatea Complutense din Madrid, cu sprijinul Departamentului Romanilor de Pretutindeni – Guvernul Romaniei, al companiei Blue Air si Sport Art.

Presedintele Juriului Galei este Octavian Bellu, iar Vicepresedinte, Cristian Topescu.  Totodata, Gala va fi prezentata de Cristian Topescu si Prof. Mihaela Serban, realizatoarea acestui format de televiziune si va difuzata de TVRi.
Invitatul de onoare al galei, care va primi Premiul de Excelenta, este Alteta Sa Regala Leandro Alfonso de Borbón Ruiz, fiul regelui Alfonso XIII al Spaniei si unchiul regelui Don Juan Carlos II.

Alaturi de domnia sa, vor fi premiate atat personalitati romanesti stabilite in SPANIA, cat si personalitati spaniole care au legatura cu ROMANIA: Generalul Manuel Fuentes Cabrera – Presedintele garzii „Reales Tercios de Spania” care a sprijinit o serie de proiecte culturale bilaterale, cantaretul de renume mondial Julio Iglesias, scriitorul Fernando Savater  – cel mai cunoscut filosof spaniol contemporan, eseist, romancier si dramaturg, caruia ii apartine meritul de a-l introduce primul pe Emil Cioran publicului spaniol, Iker Casillas – cel mai bun portar din lume, Miguel Angel Gálan Segovia – colonel in garda „Reales Tercios”, directorul editurii Niram Art, José  Antonio Jiménez de las Heras – vicedecanul Facultatii de Jurnalism, Universitatea Complutense, Joaquín Garrigós Bueno – cel mai cunoscut traducator de literatura romana, scriitorul Héctor Martínez Sanz, promotorul cultural Antonio Calderón de Jesús, directorul companiei de teatru “Hemoficción” Lorenzo Mijares, Miguel Fonda Stefanescu – presedintele fondator al Fedrom, celebra trupa Il Divo si multi altii.
Printre personalitatile romanesti care vor fi premiate in Spania se vor numara Ambasadorul Romaniei in Regatul Spaniei – Maria Ligor, Romeo Niram – artist plastic al Casei Regale, Nicu Covaci – fondatorul trupei Phoenix, Gheorghe Hagi, Doina Melinte, indragitul interpret Costel Busuioc, Mirco Maschio – Ambasador al Pacii pentru Romania, pentru dezvoltarea relatiilor de afaceri intre Romania si Spania, oamenii de cultura Dan Caragea, Horia Barna – personalitate reprezentativa a culturii romane in Spania, fostul director al ICR Madrid, Bogdan Ater – artist plastic, Fabianni Belemuski – scriitor si jurnalist, director al revistei “Niram Art”, Catalina Iliescu Gheorghiu – directoarea Centrului Cultural al Universitatii Alicante, Emil Pop – Campion European de Kick-Boxing, Gica Craioveanu, etc. Un premiu special, post-mortem, va fi acordat lui Valeriu Lazarov.

Gala va fi deschisa de un concert de pian sustinut de pianistul roman Alexandru Belemuski.

Proiectul CELEBRITATILE ANULUI a avut succes in fiecare an si a reusit sa aduca in atentia publicului peste 700 de personalitati din toate domeniile, devenind astfel „Cea mai iubita gala din ROMANIA”, dupa cum a declarat marele realizator si producator de televiziune, Valeriu Lazarov, cunoscut in Italia  si Spania pentru munca de realizator si producator pentru cele mai importante televiziuni.

Criteriile de evaluare a premiatilor galei, alesi dintre mai multi nominalizati, au avut in vedere popularitatea acestora in randul societatilor romane si spaniole, valoarea, recunoasterea, implicarea socio-culturala, realizarile profesionale in Spania si Romania.

CELEBRITATILE ANULUI vor fi distinse cu trofee, care vor fi acordate pe baza votului juriului, fiind alese personalitati reprezentative din domenii cat mai variate, precum: literatura, afaceri, sport, administratie, televiziune, arta, jurnalism, justitie, muzica, presa romaneasca si spaniola, promovare culturala.
Realizarea acestei gale reprezinta o incununare a eforturilor depuse de echipa de realizare si a comisiei de celebritati de a aduce in atentia publicului romani celebri, dar si oameni de succes din Spania care au legatura profesionala cu Romania.

Prof. MIHAELA SERBAN – realizator, moderator tv
Mai multe Informatii: http://defesesfinearts.com/2010/11/gala-internacional-de-las-celebridades/