Aflat sub semnătura unui cunoscut şi pasionat critic de artă, albumul este conceput ca o istorie concentrată a nudului din pictura romanească şi reprezintă, in esenţă, un omagiu adus femeii, in frumuseţea goliciunii ei.

Incepand cu primele reprezentări ale trupului dezgolit din arta bisericească şi cu emanciparea picturii cu nuduri din secolul al XIX-lea, Mircea Deac oferă cititorului ocazia de a revizita pictori uitaţi, de a admira capodopere sau de a cunoaşte, in sclipiri absolut surprinzătoare, artişti al căror nume istoria nu l-a reţinut sau n-a avut timp să-l reţină. Tematica tablourilor este, prin natura ei, fascinantă, „răsfoirea” timpului dezvăluind o galerie impresionantă de personaje feminine. Rafinate sau de o simplitate aproape sălbatică, pasionale sau inocente in erotismul lor, dezinvolte sau timide, dincolo de culorile vremii din care răsar, le uneşte acel farmec etern, inepuizabil, sursă de inspiraţie pentru artişti de-a lungul secolelor.

În cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, în data de 21.11.2010, ora 17.00 la standul Editurii MONITORUL OFICIAL se va lansa albumul: “Nudul în pictura românească”Mircea Deac, critic de artă. Participă: autorul şi scriitorul Adrian Mihalache

Programul Târgului de Carte Gaudeamus.