Pentru prima data in istorie o echipa romaneasca va fi prezenta la cea mai importanta competitie on-line de arta digitala, Dominance War V. Visualart.ro, cel mai mare forum de specialitate din Romania, a fost invitat sa participe alaturi de reprezentanti din peste 50 de tari (Statele Unite, Franta, Brazilia, Rusia, Coreea de Sud si China) si un total de 14 comunitati on-line.

Dominance War poate fi considerata o adevarata olimpiada dedicata artelor digitale. Organizat in fiecare an pe internet, evenimentul aduna cele mai importante comunitati on-line de arta de la nivel mondial intr-un concurs fara precedent, cu mii de participanti si o audienta pe internet de peste 200 milioane de vizite in cele patru luni de desfasurare.

Concursul este alcatuit din trei discipline de arta digitala, 3D Character Art, Character Concept Art si Character Animation. Toate trei sunt domenii tot mai importante in procesul de creatie din industria filmului si a jocurilor pe calculator si un fenomen in ascensiune care a contribuit la afirmarea acestor industrii in tari precum Statele Unite, Rusia, Coreea de Sud sau Germania.

Inca de la prima editie, din 2006, competitia a inregistrat recorduri de participare. In acest an sunt asteptati peste 10.000 de concurenti reprezentand 14 comunitati on-line de arta digitala cu membrii din peste 50 de tari. Fiecare comunitate functioneaza ca un centru pentru desfasurarea si organizarea concursului, este locul unde participantii se inscriu. Pentru prima data in istoria evenimentului, Romania are o prezenta la cel mai inalt nivel prin forumul Visualart.ro. Romana intra astfel in categoria selecta a celor 8 limbi oficiale ale competitiei.

Concursul a fost demarat pe 10 noiembrie si se va desfasura in doua etape, pe perioada a 4 luni. In urmatoarele patru saptamani concurentii au oportunitatea sa se inscrie in competitie prin cadrul unuia din forumule participante si sa isi exprime adeziunea pentru o echipa. Unul dintre cele mai importante elemente de noutate pentru 2010 este reprezentat de forma de echipa inclusa in concurs – asa-numitele echipele aliate. Acestea sunt alcatuite din cate 3 comunitati noi ce concureaza ca o singura echipa in universul Dominance War. Visualart face parte dintr-o astfel de echipa – Echipa Allegiance.

“Este o oportunitate pentru care luptam de peste doi ani de zile. Confirmarea participarii Visualart.ro este o mare onoare dar si un semn al valorii pe care membrii comunitatii au aratat-o de-a lungul timpului. In acelasi timp pune Romania si forumul nostru pe o harta foarte selecta a artelor digitale: pasionati si profesionisti din intreaga lume vor putea sa se inscrie in competitie prin intermediul forumului nostru. Asteptam sa avem o participare internationala notabila, asta si pentru ca avem multi artisti de valoare care s-au afirmat peste hotare,” explica Marius Dascalu, creatorul Visualart.ro.

Visualart.ro este cea mai importanta comunitate on-line dedicata artei digitale din Romania. Are o traditie de peste 10 ani si a castigat recunoasterea si prin numeroase distinctii precum premiile Internetics pentru “Cel mai bun site de arta si cultura” si “Cel mai bun portal tematic”.

Unul din cele mai importante evenimente organizate este Visualart Challenge, o competitie care a ajuns in acest an la a doua editie si isi propune sa promoveze comunitatea de artisti din Romania. “Este un eveniment in plina dezvoltare. Suplimentar fata de prima editie, in acest an organizam o sesiune de workshop-uri foarte valoroase sustinute de romani afirmati deja peste hotare. Totodata valoarea premiilor competitie este foarte importanta – 2500 Euro acordat pentru locul I, 1000 Euro pentru locul 2 si 500 Euro pentru  locul 3. Vreau sa multumesc partenerilor nostri care au facut acest lucru posibil – BMW, care ne sustine inca de la prima editie si Gealan si Astra Asigurari care sprijina editia din 2010” a incheiat Dascalu.

Visualart.ro este un proiect 2Fresh care impreuna cu Portfolios si Trilld isi propune sa contribuie la sustinerea si promovarea artistilor vizuali din Romania.

Este interesant pentru ca:

– prin asta Romania face un pas important in intrarea elitei artei digitale, o serie de discipline care stau la baza industriilor jocurilor pe calculator si industria filmelor si specialistii romani incep sa fie apreciati
– totul se intampla prin forumul Visualart, care este unul din cele 5 forumuri nationale invitate sa faca parte la concurs
– este o stire foarte “vizuala”, cateva exemple de creatii facute de romanasi:
http://www.visualart.ro/forum/showthread.php?t=21927
http://www.visualart.ro/forum/showthread.php?t=21997
http://www.visualart.ro/forum/showthread.php?t=16814&page=3
– industria in RO este in crestere, cu studiouri mari de jocuri reprezentante punterinc in RO: Ubisoft, EA.