28 octombrie – 17 noiembrie 2010
ATELIER 030202, Str. Sfânta Vineri nr. 11 Bucureşti
www.atelier030202.blogspot.com
Curator: Simona Vilău

“INVIDIA
Re-construcţie (sau o posibilă transformare metodică, dar reversibilă, a artistei Irina Broboană într-un şofer de TIR de vârstă medie) Atunci când privitorul  se află în faţa unor lucrări de artă cu subiecte „tari”, „incomode”, „agresive” etc., tinde fie să respingă imaginile, fie să le supună prejudecăţii, fie să le încadreze într-o categorie specială – „sub lupa obiectivităţii”, de unde pot fi mai uşor de controlat. Irina Broboană propune o serie de imagini picturale ce sunt rezultatul unui traseu conceptual invers – de la un performance teatral, solitar, realizat în faţa oglinzii şi/sau a camerei la imaginea picturală statică. Liantul dintre evenimentul temporar, pasager, defăşurat în faţa oglinzii şi imaginile picturale ulterioare, post-evenimenţiale este reprezentat de seria de fotografii-document realizate în timpul „spectacolului”. În acest sens, picturile repetă aproape mimetic cadrele fotografice.

Imaginile propuse sunt instantanee fragmentate, incomplete, ce îi permit privitorului să adauge piese în puzzle, să recompună (re-construiască) povestea sau să adauge noi dimensiuni synopsis-ului lacanian pe care ni-l prezintă, triumfătoare, artista. Fie că îşi smulge cu sadism „roadele” frumuseţii, fie că îşi suprapune organic, în cheie absurdă „obiectul” adorat şi, implicit, furat Celuilalt, atmosfera generală este una de relaxare şi firesc, aspect ce atenuează considerabil amprenta tragică şi misterioasă.

Aşezarea intenţionată a corpului sub lumina rece, necruţătoare, de aparatură medicală şi dezvăluirea metodică a tuturor detaliilor accentuează procesul mecanic de transformare a femeii în bărbat sau, în cheie livrescă, a artistei Irina Broboană într-un şofer de TIR de vârstă medie.

De ce şofer de TIR? Pentru că la întrebarea mea – În cine voiai să te transformi?, răspunsul a fost – într-un şofer de TIR.”
Text de Simona Vilău, curator

Parteneri: Teatrul de Comedie, Clubul UNESCO Adolescenţii, Euro Culturart
Cu sprijinul: Colina Motors
Parteneri media: RRC, Cultura, Art Clue, Modernism.ro, Zile şi Nopţi,
Agentiadecarte.ro, www.veiozaarte.ro, www.cronicadevineri.blogspot.com

Mihai Zgondoiu
independent visual artist
coordinator
ATELIER 030202 / contemporary art space
www.atelier030202.blogspot.com