Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal
MIRCEA STĂNESCU
You ask for it!
desen – colaj – instalație – fotografie
27 octombrie – 28 noiembrie 2010
vernisaj, miercuri, 27 octombrie, orele 13.30
Sibiu, str. Tribunei, nr. 6
Începând cu acest an, Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal a iniţiat o platformă de readucere în discuţie a unor artişti români, cum au fost Mihai Olos sau Teodor Hrib, activi pe scena de artă în anii ’70 – ’80. Prezentarea continuă cu Mircea Stănescu, artist vizual care trăieşte şi lucrează la Sibiu.
Mircea Stănescu s-a născut pe 15 iunie 1954 la Ploiești. A absolvit Universitatea de Artă București, secția tapiserie. Face parte dintre artiștii pregătiți în laboratoarele experimentale ale Atelierului 35 din Sibiu și Bucureşti, moment în care face trecerea la desen, instalație şi fotografie. A ales să lucreze și să expună la extremele sistemului de artă: în muzee – Muzeul de Artă din București (1990), Muzeul Brukenthal din Sibiu (1996, 1999), Muzeul de Artă din Cluj (1998), MuseumsQuartier din Viena (2002), în spații alternative – la The Fabrik Workshop and Museum din Philadelphia (1993), Fundația La Napoule, Franța (1996), ‘at the Brewery Project’ Los Angeles (1999) și galerii – Galeria Christine Koenig din Viena (2006). A participat la Trienala de Desen de la Wroclaw, Polonia (1992), la Bienala de la Novi Sad, Serbia (1999), la Periferic 3, Iași (1999). De cele mai multe ori, Mircea Stănescu folosește experiența și logica vizuală personală pentru a produce o artă literalmente reflexivă și contemplativă. Lucrările poetice, cu accente umanist – existențialiste i-au impus o joacă cu memoria necunoscută şi radicalitatea temporalității, context în care Mircea Stănescu ia decizia izolării artistice.
Pe parcursul ultimilor ani, demersul artistic se mută în atelier, iar preocupările lui Mircea Stănescu merg în direcţia reprezentărilor autobiografice, bazate pe criterii foarte personale, asociate cu decizii intuitive. În atelier, Mircea Stănescu a scăpat de sub dictatura artei pentru a accepta tipologii fragile, efemere, dar familiare, cum ar fi: umbra, oglinda, fumul, memoria sau limita.
În mod surprinzător, expoziția You ask for it! își ia titlul de la un proiect al artistului și adună lucrări din diferite perioade – desene și colaje din perioada 1987 – 1993, obiecte şi instalații din perioada 1989 – 1997, alături de o serie de instalații noi realizate pentru spaţiul galeriei din Sibiu – văzute într-un context fluid off on another… atelier – galerie – artist.
Foto credit Mircea Stănescu. Courtesy the artist. Mircea Stănescu, Pentru o nouă verticalitate – interpretare, mixed media & colaj, 50 x 60 x 4 cm, 1995.
Recent Comments