Containerul naval care a poposit anul trecut în cartierul Uranus din capitală ajunge acum în curtea Muzeului Național George Enescu – Palatul Cantacuzino din București.  Artistul francez Laurent Pernel va lucra toată luna octombrie la transformarea containerului într-o operă de artă și la conectarea acestuia cu grădina și implicit palatul care îl găzduiesc, cu spațiul urban bucureștean, cu România, cu relațiile bilaterale…

Această ediție a proiectului City Switch se deschide oficial pe 7 octombrie, ora 19.00, la Institutul Francez București.

Galeria Roger Tator din Lyon/Franţa, Fundaţia Raţiu România din Bucureşti, Muzeul Național George Enescu şi Institutul Francez din Bucureşti colaborează la proiectul artistic City Switch, ediţia a doua.

Proiectul se adresează unor artişti români şi francezi care vor lucra în spaţii urbane din Franţa respectiv România. Cele două etape ale proiectului actual se desfăşoară sub forma unor rezidențe artistice la București și Lyon.

Rezidența din octombrie-noiembrie 2010 dela Bucureşti constă în instalarea unui container industrial Algeco în curtea Muzeului Național George Enescu / Palatul Cantacuzino  timp de două luni. În interiorul şi în jurul acestui container artistul francez Laurent Pernel va lucra timp de o lună de zile la o instalaţie artistică pe o temă socială actuală, transformând astfel containerul în studio de lucru. Următoarea lună, containerul va putea fi vizitat de publicul larg, după un orar prestabilit.

Unul din principalele obiective  ale proiectului constă în localizarea unor spaţii urbane europene şi folosirea acestora ca destinaţii pentru lucrări şi instalaţii de artă contemporană, prin intermediul unui container mobil şi itinerant.

Pe 7 octombrie la ora 19.oo, la Institutul Francez București (librăria Cărturești dela parter), artistul Laurent Pernel va face o scurtă prezentare a parcursului său artistic și a rezidenței sale în România.

Programul rezidenței dela București, artist invitat Laurent Pernel

Programul rezidenței = 1 – 30 octombrie 2010

Locație: curtea interioară a Muzeului Național George Enescu

Conferință. Laurent Pernel prezintă demersul său artistic, 7 octombrie la ora 19

Locație: Institutul Francez București

Expoziție în spațiu interior = 21 octombrie – 30 noiembrie 2010

Vernisaj= 21 octombrie la ora 18

Locație: Institutul Francez București

Expoziție-container = 02 – 30 noiembrie 2010

Vernisaj, 02 noiembre 2010, ora 19

Locație : curtea interioară a Muzeului Național George Enescu

Parteneri proiect: Muzeul Național George Enescu București, Institutul Francez Bucureşti, Ambasada Franței la București, Regiunea Rhône-Alpes, Galeria Olivier Houg Lyon, Centrul Internațional de Artă Contemporană București, Algeco, Bosch, Modernism.ro, gingergroup.ro

Parteneri permanenți: JCK-butic de creație și producție, Bestcom-birou de traduceri, Modernism.ro – platformă de promovare a scenei artistice contemporane românești

Rezidența din toamna anului 2011 din Lyon, Franţa va reprezenta o experiență artistică similară pentru un grup de artiști din România – Grupul focAR.

În 2009 proiectul s-a desfăşurat, timp de două luni, pe terenul viran de lângă Uranus, sector 4, Bucureşti, lângă The ARK, Bursa Mărfurilor Creative.  Au participat artiştii Bertrand Lacombe și Sophie Dejode din Lyon.

Pentru orice detalii vă stăm la dispoziţie.

Oana Ioniţă
Manager de proiect
Fundaţia Raţiu România
mobil: + (4) 0728 98 90 85
[email protected]
www.fundatiaratiuromania.eu

Marie Bassano
Responsabil expoziții
Galeria Roger Tator
36, rue d’Anvers
69007 Lyon
T. (+33) 04 78 58 83 12
F. (+33) 04 78 58 81 85
[email protected]
www.rogertator.com